SEGRE
Ens hi hem d’arremangar!

Ens hi hem d’arremangar!SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La pèrdua de capacitat del planeta per produir aliments i l’augment del nivell del mar són els efectes més immediats. Tal com diu l’informe, cal actuar amb contundència i amb urgència per reduir al màxim les emissions, abandonar la dependència dels combustibles fòssils, millorar la sostenibilitat dels nostres sistemes productius, aturar l’extrema desforestació, millorar la gestió dels residus urbans i industrials i accelerar el desenvolupament de les energies renovables. També s’ha d’avançar en la implantació dels vehicles sense emissions i eliminar la petjada de carboni en els nostres productes alimentaris, amb veritables polítiques de promoció dels productes i la producció de proximitat i quilòmetre zero, educar i donar a conèixer a tothom la importància que té una bona política de gestió de residus.

El govern de l’Estat acaba d’aprovar una nova i ambiciosa Llei de residus que ens ha de permetre avançar veritablement en la recollida selectiva. Serà un bé per a l’economia local i global, però sobretot un bé per al nostre medi ambient i el nostre entorn més proper. Tenim la sort de viure en un país on podem gaudir de fonts d’energia renovables com són el vent i el sol.

Ho hem de saber gestionar de manera eficient perquè sigui la nostra energia. A Catalunya no podem estar sense un Pla de Desenvolupament de Renovables esperant que ens les portin d’altres comunitats. L’energia renovable és i ha de ser l’energia del futur.

Per aquest motiu, cal ser seriosos i conseqüents amb la realitat i aquesta energia, que ha d’arribar a la ciutat, polígons i a tot el territori. Hem de tenir molta sensibilitat i cura amb les decisions i posicionaments que adoptem envers les energies verdes i el seu transport. És una energia que necessitem per al nostre desenvolupament socioeconòmic i industrial; amb les plaques fotovoltaiques a les teulades no n’hi ha prou.

No ens podem permetre que els projectes que han de subministrar energia verda a la nostra ciutat i als nostres polígons marxin a altres territoris. Al nostre país les conseqüències del canvi climàtic són clares: allargament dels períodes estivals, dèficit hídric, expansió del clima semiàrid i increment d’onades de calor. No pinta gaire bé.

He de dir-vos que cada vegada que escric un article sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències m’angoixo perquè m’encantaria poder escriure bones notícies i relatar avenços i episodis que ens donessin força esperança, però malgrat que ho intento buscant notícies alentidores a tots els mitjans, es fa força difícil.No obstant això, els que em coneixeu sabeu com soc i quin és el meu tarannà, soc dels que busquen solucions i pensen en positiu i crec que cal mirar endavant amb optimisme. Estic content amb la publicació de la nova Llei de residus, també amb la publicació de la Llei del Canvi Climàtic. Textos més exigents i compromesos.

Veure que l’Estat avança en polítiques mediambientals és alentidor i ens ha d’encoratjar a seguir-les. Hem de posar fil a l’agulla i actuar. Cadascú ha de fer el que té a l’abast.

Des de l’àmbit polític cal generar el finançament adequat, afavorir la transferència de tecnologies i el compromís polític per adaptar-nos al canvi, incidir i fomentar l’economia circular i reduir les emissions. Nosaltres, des de l’àmbit domèstic també podem fer molta feina, reduint la generació de residus, fer bé la seva selecció i reciclar-los, amb un consum alimentari responsable, reduint la petjada de carboni, fent consum de proximitat i de quilòmetre zero, reduir l’ús dels vehicles i rebaixar les emissions al màxim.Tots som peça clau en aquest repte i no podem perdre més temps. Cal posar-se a treballar pel canvi climàtic de manera urgent i contundent.

No podem esperar més. Ens hi hem d’arremangar.

tracking