SEGRE

SUD-AMÈRICA CONSULTA

El ‘no’ de Colòmbia a l’acord amb les FARC empeny a una nova negociació

El cap negociador del Govern posa el seu càrrec a disposició de Santos || El 50,21% dels colombians van rebutjar el pacte amb l’abstenció més alta en vint anys

El president colombià, Juan Manuel Santos, quan anava a votar aquest diumenge a Bogotà.

El president colombià, Juan Manuel Santos, quan anava a votar aquest diumenge a Bogotà.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els colombians van tombar aquest diumenge l’acord de pau assolit pel Govern i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) després de més de quatre anys de negociacions, un escenari que no preveien les parts que projecta incertesa sobre el camí a seguir i empeny les dos parts a noves negociacions.

En aquest sentit, el cap negociador del Govern colombià en el procés de pau amb les FARC, Humberto de la Calle Lombana, va posar ahir el seu càrrec a disposició del president Juan Manuel Santos.

L’opció del no va obtenir 6.431.376 vots (50,21 %) davant els 6.377.482 sufragis a favor del (49,78 %). L’abstenció es va situar en el 62,6% –només van votar 13 dels 33 milions de colombians habilitats per fer-ho–, la més alta dels últims vint anys.

Aquests resultats evidencien la polarització al voltant d’un procés de pau que ha suscitat fortes discussions polítiques des dels inicis, tant per la mateixa negociació com pel contingut dels acords parcials. En aquest sentit, el Govern i les FARC es van comprometre a sotmetre al dictat de les urnes el resultat de la mesa de negociació. Però no van preveure la possibilitat del no i en els acords de pau no hi ha pla B.

L’ONU confia que “continuïn els esforços” per aconseguir la pauEl secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va confiar ahir que Colòmbia “continuï amb els esforços” per assolir la pau, malgrat el triomf del no en el plebiscit celebrat diumenge. L’ONU ha estat un dels principals suports del procés de pau. Al principi d’any el Consell de Seguretat va accedir fins i tot a crear una missió especial per supervisar l’alto el foc bilateral i definitiu, així com el desarmament de les FARC.

tracking