SEGRE

PARTITS CRISI DEL PARTIT SOCIALISTA

El PSOE manté ara per ara el ‘no’ a Mariano Rajoy però obre vies a una possible abstenció

El president de la gestora matisa que “abstenir-se o donar suport no són la mateixa cosa” || Les federacions afins a Sánchez s’aferren al ‘no’ a la investidura i altres, com Andalusia, diuen que “ara no toca”

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, al centre de la imatge.

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, al centre de la imatge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE manté en aquest moment el no a la investidura de Mariano Rajoy perquè aquest és el mandat vigent del seu comitè federal, però alguns dels seus dirigents, com el president de la gestora creada dissabte passat, Javier Fernández, no descarten una abstenció que la faciliti. “La pitjor de les solucions és anar a eleccions”, va recalcar Fernández en la compareixença davant els periodistes després de la primera reunió de la gestora i en la qual va precisar que “abstenir-se o donar suport no són la mateixa cosa”. La gestora socialista no ha fixat encara terminis per als passos que ha de fer ara i ni tan sols ha fixat data per a una reunió del comitè federal que podria revisar el no taxatiu per evitar unes terceres eleccions a les quals el PSOE aniria molt debilitat després de la crisi que va desembocar el cap de setmana en la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general del conjunt.

A l’espera d’aquest comitè federal, el que sí que preveu Javier Fernández és reunir els barons del partit mitjançant una convocatòria del consell de política federal, que presideix l’andalusa Susana Díaz, amb l’objectiu de pactar una “opinió col·legiada” sobre com evitar les terceres eleccions.

Del que pot passar en el termini obligatori de 28 dies, ja que si el 31 d’octubre ningú ha aconseguit la investidura es convocaran automàticament nous comicis, no van parlar Rajoy i Fernández en la conversa telefònica que van manteni r ahir.

Les federacions socialistes que han donat suport a Pedro Sánchez en el debat intern de la formació es van aferrar ahir que el partit ha aprovat un no a la investidura de Mariano Rajoy que segueix vigent i que aquesta posició només la podria canviar el vot dels afiliats.

Entre les altres, se subratlla que el no és la postura decidida pel partit, però que un nou comitè federal haurà d’afrontar una altra vegada el debat, o bé s’afegeix que, de moment i després de l’“aquelarre” de dissabte, aquest assumpte no toca, com va manifestar Susana Díaz, presidenta de la Junta d’Andalusia. Per la seua banda, el Govern i el Partit Popular esperen que els socialistes es decantin per una opció apel·lant a la prudència i ratificant l’oferta d’acord que va llançar Mariano Rajoy el dia 21 de desembre, l’endemà de les eleccions generals de l’any passat.

Les direccions del partit a Aragó, les Balears i País Valencià van manifestar, després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE i la constitució d’una gestora en aquest partit, que la possible decisió de permetre que governi el Partit Popular és “incompatible” amb la de continuar defensant al capdavant dels governs autonòmics els interessos dels seus ciutadans i que per tant, tindrà “conseqüències”.

Per la seua banda, l’alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, va assegurar hores abans que els òrgans de direcció de la formació no es plantegen la ruptura de vot en el Congrés en cas que el PSOE aposti per l’abstenció per investir Mariano Rajoy, però sí que exigiran una consulta a la militància en cas que s’aposti per aquesta opció.

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, al centre de la imatge.

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, al centre de la imatge.

tracking