SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

La Fiscalia demana deu anys d’inhabilitació a Mas, que titlla de “farsa judicial” el procés

El líder de l’antiga CDC veu “un honor ser processat per escoltar la gent” || Suport a l’expresident i les exconselleres en la primera reunió de la nova direcció de PDC de Lleida liderada per Reñé

Irene Rigau, Artur Mas i Joana Ortega, en la compareixença d’ahir a Barcelona al conèixer la petició de la Fiscalia.

Irene Rigau, Artur Mas i Joana Ortega, en la compareixença d’ahir a Barcelona al conèixer la petició de la Fiscalia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia va demanar ahir deu anys d’inhabilitació per haver organitzat la consulta sobiranista del 9-N del 2014 per a l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que va titllar de “farsa” el procés judicial. Els fiscals acusen Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau dels delictes de desobediència greu i de prevaricació, per haver promogut des del Govern la consulta del 9-N malgrat que el Tribunal Constitucional l’hagués suspès. El ministeri públic demana penes de deu i nou anys d’inhabilitació per als encausats –Mas com a autor, Ortega i Rigau com a cooperadores necessàries– per exercir càrrecs públics electius per tots dos delictes de desobediència i prevaricació en concurs.

Quan va conèixer la petició de la Fiscalia, Mas va comparèixer, acompanyat d’Ortega i Rigau, per acusar el Govern central d’haver “pressionat” els fiscals per convertir el 9-N en un “gran aquelarre judicial”. Mas va considerar un “honor” ser processat per “haver posat la cara” per consultar els ciutadans i va denunciar que “això de la democràcia i de la separació de poders produeix autèntica urticària” a l’Estat, i al seu torn Ortega va defensar l’actuació dels tres processats: “Ho tornaríem a fer”, va dir. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va assegurar que la Fiscalia demostra “al·lèrgia a la democràcia i al mandat democràtic dels ciutadans”.

Junqueras dóna suport a Mas i critica l’“al·lèrgia sistemàtica” de l’Estat a la democràcia

Ciutadans demana no utilitzar políticament l’acusació de Mas, Rigau i Ortega

La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català, Marta Pascal, per la seua banda, va dir que les peticions de la Fiscalia són “un fascicle més de la vergonya” de l’Estat, i la nova direcció del PDC a Lleida, encapçalada pel seu president Joan Reñé, va manifestar ple suport als tres encausats.

D’altra banda, el president del PSC, Àngel Ros, va lamentar les peticions d’inhabilitació de la Fiscalia i, si bé va afirmar que els socialistes “respectaran” qualsevol decisió, va criticar que es “judicialitzi el debat polític”.

El grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot es va posicionar també en contra de la inhabilitació de Mas, Ortega i Rigau: “Posar urnes no pot ser delicte!”, va proclamar la confluència d’esquerres des del seu compte de Twitter, mentre que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar no judicialitzar el procés participatiu i va asseverar que el 9 de novembre “som tots”.

Un missatge anàleg va llançar la CUP, que va expressar també des de Twitter solidaritat amb els tres encausats: “Votar no és cap delicte.”

El portaveu de Ciutadans en el Parlament, Carlos Carrizosa, va demanar a la resta de conjunts polítics que no es faci una “utilització política” de les acusacions de Fiscalia. Carrizosa va afirmar que no li agrada que hi hagi polítics acusats en els tribunals, però tampoc que alguns representants “creguin que estan per sobre de la llei”.

Al seu torn, el líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, va dir que Mas, Ortega i Rigau “pensaven que els sortiria gratis” l’organització de la consulta del 9-N.

Santamaría diu que saltar-se la llei té conseqüènciesLa vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar ahir amb referència a la petició de la Fiscalia d’inhabilitació per a Mas, Ortega i Rigau que quan s’“incompleix la llei, això té conseqüències”. Sáenz de Santamaría va recalcar que la Fiscalia actua “autònomament” al fer aquesta petició de pena. “Això és l’aplicació de la llei i nosaltres sens dubte respectem les decisions dels òrgans encarregats de vetllar pel compliment de la llei i per l’Estat de Dret”, va postil·lar. “De la mateixa manera que qualsevol ciutadà que incompleix la llei sap que això li pot portar determinades conseqüències, Mas és un ciutadà més que s’està jutjant si se salta la llei i quina pena li correspon per això”, va assenyalar la vicepresidenta.

tracking