SEGRE

PANORAMA

El Parlament respon amb l’aval al referèndum

JxSí i la CUP aproven que sigui per al setembre del 2017, “com a molt tard”, amb o sense aval de l’Estat || El grup del Govern recolza també una altra proposta de Sí que es Pot d’urnes pactades amb Madrid

Carles Puigdemont abraça el vicepresident, Oriol Junqueras.

Carles Puigdemont abraça el vicepresident, Oriol Junqueras.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar ahir, només al cap d’unes hores que el Tribunal Constitucional decidís obrir la via penal contra la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, per haver desobeït les seues resolucions, una resolució de JxSí i la CUP que avala la celebració d’un referèndum d’independència vinculant com a “molt tard” el setembre del 2017 i que aposta per celebrar-lo amb o sense l’aval de l’Estat. El text va registrar els 72 vots a favor de JxSí (62) i la CUP (10) i les 11 abstencions de Sí que es Pot, mentre que C’s, PSC i PP van decidir no votar, ja que van considerar que és una proposta que està fora de la Constitució que no s’hauria d’haver votat.

El Parlament també va aprovar la resolució de Catalunya Sí que es Pot que proposa un referèndum pactat amb Madrid, que va tenir el suport de Junts pel Sí i l’abstenció de la CUP, i va obtenir 73 vots.

El referèndum amb o sense acord va ser anunciat la setmana passada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i amb la votació d’ahir és la primera vegada que JxSí i la CUP la posen per escrit i la Cambra Catalana hi dóna llum verda.

Abans de la votació d’aquesta resolució, el diputat cupaire Albert Botran va assenyalar que aprovar el referèndum inicia “el compte enrere” per al dret a decidir. Per la seua banda, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va criticar la “fixació” del Govern pel referèndum oblidant altres prioritats. Al seu torn, Catalunya Sí que es Pot va exigir a Puigdemont un “referèndum útil” i va rebutjar el seu full de ruta. Ciutadans va assegurar que el referèndum tapa les resolucions del Debat de Política General que va acabar ahir que “importen” als catalans.

La resolució estableix que la pregunta del referèndum ha de ser clara i que es pugui respondre amb un o un no. Guanyarà l’opció que superi el 50% dels vots, però no es fixa cap mínim de participació per avalar el resultat. S’ha de fer sota els principis del pluralisme i, per tant, garantir espais de debat i propaganda dels favorables al i el no a la independència en igualtat de condicions.

La Cambra va rebutjar, així mateix, una proposta del PSC que advocava per la transformació d’Espanya “en un Estat federal integrat per diversos ens federats”, ja que únicament va rebre el suport dels socialistes catalans. El text incloïa les principals tesis socialistes per millorar l’encaix de Catalunya amb la resta d’Espanya i va tenir 16 vots a favor, 108 en contra i les 11 abstencions de Catalunya Sí que es Pot.

tracking