SEGRE

POLÍTICA FORMACIÓ DE GOVERN

La recuperació del diàleg entre PP i PSOE allunya l’escenari d’unes terceres eleccions

El Govern ofereix als socialistes “màxima col·laboració” després de “normalitzar” les converses || El president de la gestora recorda que els Executius en minoria busquen estabilitat “cada dia”

Sáenz de Santamaría, ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

Sáenz de Santamaría, ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern en funcions va donar ahir per “normalitzat” el “diàleg institucional” amb el PSOE, després de la conversa que va mantenir Mariano Rajoy amb el president de la gestora socialista, Javier Fernández, un fet que allunya de l’horitzó polític la possibilitat d’unes terceres eleccions ja que atansa l’abstenció socialista. Va ser el mateix Fernández que va explicar que va contactar amb Rajoy per “aclarir” les “declaracions creuades” de dirigents del PP que han demanat als socialistes que, a més d’abstenir-se per permetre la seua investidura, donessin estabilitat al futur govern. Per al president de la gestora, era “convenient” aclarir-ho, ja que l’únic que es plantegen els socialistes, segons va explicar, és no obstaculitzar la investidura de Rajoy i que no hi hagin terceres eleccions. “L’estabilitat hauran de buscar-la cada dia com correspon a un govern en minoria”, va subratllar el també president asturià.

Per al Govern en funcions, que Rajoy i Fernández hagin parlat ja dos vegades en quatre dies significa que s’ha recuperat el “diàleg institucional” amb els socialistes en un moment en què en depèn evitar unes terceres eleccions. Així ho va interpretar, a la roda posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que no només va reiterar que Rajoy no posa condicions per aconseguir la investidura, sinó que treballarà “al ritme que consideri oportú el PSOE”. El nou escenari va portar el ministre José Manuel García-Margallo a apostar per què abans del 31 d’octubre hi hagi fumata blanca per a la formació de govern, una cosa per a la qual confia en el “sentit comú” del PP i el “patriotisme” del PSOE.

Santamaría diu que s’ha de deixar que el PSOE prengui la seua decisió “al ritme que consideri oportú”

Iceta insisteix que el PSC votarà ‘no’ a la investidura de Rajoy i confia que el PSOE també ho faci

Des de les baronies socialistes, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va afirmar que acatarà la decisió que prengui “el comitè federal” del PSOE pel que fa a la investidura de Rajoy, si bé va voler deixar “clar” que “no hi ha cap decisió presa”. No obstant, la vicepresidenta valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, va tornar a garantir l’“estabilitat” del Govern del socialista Ximo Puig, i va admetre que, “vist amb perspectiva”, les forces d’esquerra podien haver donat suport al març a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.

D’altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va insistir que els socialistes catalans votaran no a la investidura de Rajoy i va confiar que ho facin també els seus companys del PSOE perquè així ho va decidir el comitè federal. Iceta va negar, a més, negociacions secretes amb PDC i ERC per a una investidura de Pedro Sánchez, que alguns al·ludeixen com el detonant de la revolta que va acabar amb el secretari general del PSOE.

Podem va avançar que no participarà en els actes que tindran lloc el dia 12 d’octubre amb motiu de la Festa Nacional d’Espanya i, per tant, ni Pablo Iglesias, ni cap altre dirigent assistiran ni a la desfilada militar ni a la recepció al Palau Reial

Iglesias i Errejón enfronten avui les seues estratègies per a PodemPodem reuneix avui al seu consell ciutadà estatal, el màxim òrgan de direcció entre assemblees en el qual, després de setmanes d’indirectes i missatges creuats, el secretari general, Pablo Iglesias, i el secretari Polític, Íñigo Errejón, contrastaran les seues estratègies sobre el partit i mesuraran els seus suports, no només entre els dirigents sinó també entre els parlamentaris estatals que assistiran per primera vegada a aquesta cita. Les últimes eleccions estatals van marcar per a Podem un abans i un després, a l’assumir que havia arribat el moment de jubilar la “màquina de guerra electoral”.

tracking