SEGRE

política

Puigdemont insta l'Estat a negociar el referèndum

En una conferència a Madrid, recorda que al voltant del 80 per cent dels catalans creu que s’hauria de votar

El president Puigdemont, aquest cap de setmana a la Fira del Torró d'Agramunt.

Puigdemont insta l'Estat a negociar la data i la pregunta del referèndumGeneralitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha citat aquest dilluns al Govern de l'Estat a "fer política" i a asseure’s a negociar-hi la data i la pregunta del referèndum que se celebrarà el setembre de 2017, i que se celebrarà, ha subratllat, amb l’autorització o no de l’Estat.

Segons el seu parer, es tracta de dissenyar una consulta en la qual se sentin tots "còmodes", en la qual es pacti la data, la pregunta i els percentatges establerts en una taula, perquè ara estan al "banc dels acusats".

Ha estat en una conferència a Madrid organitzada per Europa Press, a la qual han assistit, entre d’altres, diversos consellers del seu govern, diputats i senadors sobiranistes i el portaveu socialista a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo.

Puigdemont ha assenyalat que amb aquesta negociació l’Executiu central podria "competir" amb la Generalitat catalana en el referèndum amb la resposta que donin els ciutadans a les urnes.

"La nostra prioritat és arribar a un acord amb l’Estat, se celebraria dins i fora d’Espanya, seria polític i es resoldrien dos variables enquistades: la situació a Catalunya però també la governabilitat a Espanya"

I ha recordat que al voltant del 80 per cent dels catalans creu que s’hauria de votar: "Els del sí i els del no ens sentim còmodes amb la idea de votar", ha insistit abans d’urgir a l’Estat a què "jugui el partit" i a què els proposi "alguna cosa".

A tall d’exemple, ha suggerit que el Govern central podria plantejar que el referèndum inclogués la possibilitat d’escometre una reforma constitucional front al "no" a la independència, encara que el seu criteri és que hi hauria d’haver una pregunta clara sobre si es vol que Catalunya sigui independent o no.

El president català està obert fins i tot a negociar la data de la consulta, que no hauria de ser obligatòriament el setembre de 2017, i a parlar sobre els percentatges, de manera que es fixi un mínim de participació "incontestable" per donar legitimitat a la votació i un altre percentatge sobre el resultat.

I comprometre’s tots a acceptar el que surti de les urnes, tant si és el sí com si és el no. En aquest últim cas, ha aclarit que respectaran el no: "No subvertirem el desig dels catalans".

"Però si hi ha una participació i un resultat clars, ningú no pot mirar per a cap altra part"

Aquest missatge se'l traslladarà al pròxim president del Govern si hi ha investidura abans del 31 d’aquest mes, a qui s’ha compromès a telefonar per felicitar-lo i demanar-li una entrevista.

També s’ha mostrat disposat a parlar amb el Rei Felip VI quan ell "consideri oportú", conscient que té "un paper difícil", que està exercint "amb responsabilitat".

"Quan el rei Felip VI consideri que és interessant parlar de la situació a Catalunya, amb molt gust, no tindré cap inconvenient"

Puigdemont, que es veu enfortit després de la moció de confiança de la que va sortir airós fa dos setmanes, ha reiterat la necessitat de donar "una solució política a la demanda catalana", per a la qual cosa ha reclamat "coratge i compromís" i partir "del reconeixement de l’altre".

També ha negat que el projecte sobiranista estigui influint negativament en l’economia catalana, sinó que fins i tot veu que està succeint el contrari, amb el PIB català creixent a més ritme que la mitjana|mitja, i s’ha remès a les recents paraules del premi Nobel de Economía Joseph Stiglitz per subratllar que una Catalunya independent és viable des del punt de vista econòmic.

En aquest context, ha defensat que siguin només els catalans els que votin, i no tots els espanyols, i s’ha preguntat si algun país de la UE va voler votar en el "brexit", en el qual els britànics van decidir abandonar la Unió.

Respecte a la possibilitat que s’apliqui l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia, ha opinat que seria un recurs políticament arriscat, que conduiria a un cul-de-sac. I que el Govern recorregués a la Policia ho veu d’una "gravetat gran", que "aconseguiria els resultats contraris"

tracking