SEGRE

NACIONS UNIDES

Acord global per a l’eliminació d’un gas amb efecte d’hivernacle

Prop de 200 països, amb la Xina i els EUA, acorden la supressió gradual dels hidrofluorocarbons || Usats en sistemes de refrigeració, escumes i aerosols

Un moment de la cimera celebrada ahir a Nova York.

Un moment de la cimera celebrada ahir a Nova York.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 200 països van assolir ahir un acord històric a Kigali (Ruanda) per eliminar gradualment els hidrofluorocarbons (HFC), uns gasos utilitzats en sistemes de refrigeració, escumes i aerosols que tenen un fort impacte sobre l’escalfament del planeta. La mesura, una esmena del Pacte de Mont-real del 1987 que inclou les dos grans economies del món, la Xina i els Estats Units, va arribar després d’una setmana de negociacions i la seua aplicació evitaria un augment de mig grau en la temperatura de la Terra durant aquest segle.

Els hidrofluorocarbons són un dels principals agents generadors de l’efecte d’hivernacle, ja que retenen una quantitat de calor “milers de vegades” superior a la que atrapa el diòxid de carboni i tenen una llarga permanència a l’atmosfera, segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PENUMA). Les seues emissions estan creixent a un ritme d’un 10% anual, especialment als països en desenvolupament amb una classe mitjana en expansió i climes càlids.

Segons l’acord, batejat com a Esmena de Kigali, els països desenvolupats començaran a disminuir gradualment el seu ús el 2019, mentre que els que estan en via de desenvolupament congelaran els seus nivells de consum entre el 2024 i el 2028. L’acord preveu excepcions per als països amb altes temperatures ambientals, encara que s’espera que a finals de la dècada del 2040 tots els signants del Protocol de Mont-real no en consumeixin més del 20% dels actuals nivells.

El protocol, en vigor des del 1989, va ser dissenyat per protegir la capa d’ozó, encara que amb el pas dels anys va incloure a la seua agenda l’escalfament global. Segons l’ONU, el seu seguiment ha aconseguit l’eliminació del 98% d’aquestes substàncies i ha evitat que dos milions de persones a l’any contreguin càncer de pell.

El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, per la seua part, va celebrar l’acord i va destacar la seua importància en el marc de la lluita contra el canvi climàtic, mentre que el comissari europeu d’Energia, Miguel Arias Cañete, va afirmar que el nou acord suposa “un pas significatiu” en l’eliminació dels gasos hivernacle.

tracking