SEGRE

POLÈMICA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern qualifica de “greu error” l’exposició sobre el franquisme

L’ajuntament defensa que la mostra ha de ser un lloc per generar debat || La Fundación Francisco Franco anuncia que es querellarà contra el consistori

Un jove va col·locar ahir una nina inflable a l’estàtua decapitada de l’exdictador.

Un jove va col·locar ahir una nina inflable a l’estàtua decapitada de l’exdictador.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Neus Munté, va retreure ahir a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haver comès un “greu error” a l’haver elegit el Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) per organitzar l’exposició sobre el franquisme Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà. Munté va aventurar que la mostra “fereix els sentiments de moltíssima gent i aconsegueix que hi hagi divisió en allò en què hi ha d’haver la màxima unitat”.

La portaveu i consellera de Presidència va dir que, mentre que des de l’ajuntament s’impulsa aquesta exposició, al Parlament els grups parlamentaris de Sí que es Pot, JxSí i la CUP han promogut una llei per anul·lar els judicis sumaríssims del franquisme.

També va lamentar les escenes que es van viure en la inauguració de l’exposició –empentes i llançament d’ous, entre d’altres– i va reclamar que “algú des de l’ajuntament de Barcelona hauria de reflexionar”.

Per la seua part, el tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, va observar que la mostra del Born ha de ser un lloc per generar debat. Asens va criticar que l’actual règim democràtic manté el franquisme “impune” i, al seu judici, el veritable enemic de Catalunya és l’oblit de les lluites d’aquells que van fer front a la dictadura.

Davant el rebuig de Junts pel Sí a l’exposició, des de la CUP es va defensar ahir la iniciativa de la mostra i així l’exdiputat cupaire David Fernàndez va titllar de “vergonya roïna” equiparar Barcelona en Comú amb el franquisme i va defensar l’obertura de debats sobre la memòria històrica.

En aquest sentit, la Fundación Francisco Franco va anunciar que es querellarà contra les autoritats municipals per exhibir l’estàtua decapitada de l’exdictador. L’entitat va qualificar d’“aquelarre bàrbar” l’exposició i van acusar el consistori de “falta de respecte a la història”. D’altra banda, un jove va col·locar una nina inflable a l’estàtua eqüestre de Francisco Franco al Born. Segons va explicar va ser “un gest espontani” al passar per davant de l’estàtua amb elements d’una instal·lació artística que acabava de desmuntar en un local proper.

tracking