SEGRE

TRIBUNALS

El Suprem avala les relacions sexuals consentides d'un home amb una noia de 14 anys

L’home, de 29 anys d’edat en el moment dels fets, havia estat condemnat a cinc anys de presó per abusos sexuals per l’Audiència de Valladolid

El Suprem avala les relacions sexuals consentides d’un home amb una noia de 14 anys

El Suprem avala les relacions sexuals consentides d’un home amb una noia de 14 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Suprem ha absolt del delicte d’abusos sexuals un home que va tenir relacions consentides amb una noia de 14 anys que van començar el 2015, quan eren legals, ja que l’edat penal sexual estava en els 13, però que es van mantenir una vegada va passar a ser delicte tenir-les a causa d’una reforma penal.

L’1 de juliol de 2015 va entrar en vigor la reforma del Codi Penal que va elevar el consentiment sexual als 16 anys. Fins aquell moment, les relacions amb una noia de 14 anys eren legals, si eren consentides. Després, van passar a ser delicte.

Però la parella havia començat les seues trobades abans i els va mantenir després d’aquest canvi en la llei, la qual cosa li va suposar a l’home una condemna a cinc anys de presó que ara ha anul·lat el Suprem.

L’home, de nacionalitat equatoriana, com la noia, i de 29 anys d’edat en el moment dels fets, havia estat condemnat a l’esmentada pena de cinc anys de presó per abusos sexuals per l’Audiència de Valladolid i ha passat a la presó tres mesos fins que ara el Suprem ha anul·lat aquest fallo.

La sentència de l’alt tribunal estima el recurs de cassació del reu contra l’esmentada condemna, imposada per haver mantingut dos relacions sexuals amb la noia el juliol i l’agost de 2015, poc més tard de l’esmentada reforma del Codi Penal.

En el seu recurs, el reu es preguntava "...és possible que una persona de nacionalitat equatoriana, els vincles socials de la qual s’estableixen només dins d’aquesta comunitat, que manca d’estudis, no habituat a la lectura de premsa ni de contacte amb mitjans de comunicació en informacions de tipus legal, pogués conèixer que havia entrat en vigor una norma que modificava, de la licitud a la il·licitud, una relació d’arrel efectiva, elevant l’edat fins 16 anys?".

La resposta de la Sala Segona a aquest interrogant és que no es podia exigir a l’acusat el coneixement d’una reforma legal de tant abast en la seua vida, més encara quan les relacions castigades van ser immediates a la reforma legal.

La sentència recorda que "els contactes sexuals mantinguts durant el primer semestre de l’any 2015 eren totalment aliens al dret penal".

A partir de l’1 de juliol, quan s’eleva la protecció de la indemnitat sexual dels menors, de 13 a 16 anys, "es produeix així la paradoxa que una relació sentimental -la sentència parla d’amor i festeig- permesa pel dret penal, es converteix en delictiva arran de la publicació de la reforma al Butlletí Oficial de l’Estat".

"D’aquesta manera, una decisió de política criminal -la legitimitat formal de la qual no és objectable- condemna a la clandestinitat una relació afectiva que, més enllà de l’excepcionalitat amb què pugui contemplar-se la diferència d’edat dels seus protagonistes, ha nascut en un entorn social de tolerància i, com a tal, indiferent al dret penal", diu el Suprem.

No és possible acceptar, diu el ponent de la sentència, el magistrat Manuel Marchena, "que tot aquell que manté una relació sentimental fronterera amb els límits en els quals el dret penal situa la capacitat d’autodeterminació sexual, estigui obligat a una consulta periòdica dels butlletins oficials en els quals es publiquen les reformes legislatives, a fi de descartar que un canvi de política criminal l’hagi convertit en delinqüent sexual".

tracking