SEGRE

PANORAMA

Els diputats afins a Sánchez li demanen que no renunciï i voti ‘no’ avui a Mariano Rajoy

L’exsecretari general del PSOE es reuneix amb els seus partidaris al Congrés sense avançar el sentit del seu vot || Almenys una dotzena dels 84 diputats socialistes desobeiran el partit

Pedro Sánchez abans de la primera votació del debat d’investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, aquest dijous al Congrés.

Pedro Sánchez abans de la primera votació del debat d’investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, aquest dijous al Congrés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, esgotarà al límit la seua decisió sobre la segona votació de la investidura de Mariano Rajoy d’avui davant de la pressió dels partidaris de la gestora perquè acati l’abstenció o renunciï al seu escó abans que votar no, com li demanen alguns afins.

Barons i exdirigents del PSOE no van voler pronunciar-se sobre la decisió que finalment prengui l’exsecretari general. Només l’expresident extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, es va mostrar contundent i va exigir als díscols que deixin els seus escons si “desobeeixen” la decisió d’abtenir-se.

Entre els fidels a Sánchez, una part li prega que deixi l’escó abans de votar no pel temor que la desobediència l’invalidi per competir en les primàries, mentre que d’altres l’animen que mantingui la seua posició i que continuï amb l’escó, perquè, en cas de reprendre les regnes del partit, pugui fer oposició des del Congrés.

Sánchez va estar present ahir al Congrés per veure’s amb alguns dels diputats del no, però no va voler fer declaracions. L’exsecretari general compareixerà davant de la premsa avui, abans que es produeixi la segona sessió d’investidura en la qual previsiblement Rajoy serà elegit president del Govern.

Dotze diputats trencaran la disciplina de vot. Set són membres del PSC –Meritxell Batet, Manuel Cruz, Lídia Guinart, José Zaragoza, Mercè Perea, Marc Lamuà, Joan Ruiz–, que esgrimeixen el mandat del seu consell nacional. Els altres cinc són les dos independents per Madrid, la jutge Margarita Robles i l’excomandanta Zaida Cantera, l’aragonesa Susana Sumelzo, el basc Odón Elorza i la gallega Rocío de Frutos. En aquest cas, al·leguen raons de consciència, cosa que Ferraz i la direcció del grup rebutgen com a via d’escapament.

A més d’aquests dotze i al marge del que faci finalment Sánchez, el grup del no podria incrementar-se a última hora fins a prop de vint, molestos perquè la gestora no acceptés una abstenció mínima d’onze diputats que no hauria arrossegat els altres parlamentaris del PSOE.

El president del Govern, Mariano Rajoy, espera aconseguir avui la seua segona investidura confiat a superar els problemes polítics de la nova legislatura de la mateixa manera que creu que l’Executiu va aconseguir deixar enrere el més greu de la crisi econòmica. Rajoy serà investit pel ple del Congrés en una votació en la qual, a diferència de dijous, ja no necessitarà majoria absoluta, sinó simple –més vots a favor que en contra–, i que obtindrà mitjançant l’anunciada abstenció dels diputats del PSOE, malgrat que alguns van avançar que votaran no.

Rajoy va presidir ahir l’última reunió del Consell de Ministres en funcions i no va donar cap pista sobre qui hi haurà al seu nou govern, va assegurar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a la conferència de premsa posterior a la reunió del consell.

La vicepresidenta va explicar que Rajoy va animar els seus fins ara ministres: “Diuen que la nova situació política serà molt difícil. També ho era la situació econòmica quan vam arribar el 2011, i avui hem aconseguit superar-la tot i que encara queda molt per fer”, va citar. Davant de la nova etapa política, Sáenz de Santamaría va subratllar dos elements dels quals dependrà l’estabilitat: la capacitat de diàleg i la responsabilitat. “Si tots dialoguem i som responsables, podrem fer coses en benefici dels espanyols”, va afegir.

Sáenz de Santamaría va dir desconèixer el calendari que s’obrirà després de la previsible investidura de Rajoy i quan serà el moment tant de la jura del president davant del rei com de la resta dels integrants del nou gabinet.

El calendari que treballa l’Executiu apunta que no es coneixeran, almenys fins dilluns, els noms dels nous ministres.

La vicepresidenta va advertir també el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, que el límit del que ofèn o no l’honor el posa un mateix, i li va recordar que ell ja va fixar el seu des de la tribuna del Congrés, després de l’abandó de l’hemicicle que els diputats de Podem van fer aquest dijous.

tracking