SEGRE

PARTITS

La gestora del PSOE compleix un mes sense aconseguir apaivagar la divisió interna

L’última gestora que hi va haver en el PSOE, el març de 2000, va ser operativa menys de cinc mesos

La gestora del PSOE compleix un mes sense aconseguir apaivagar la divisió interna

La gestora del PSOE compleix un mes sense aconseguir apaivagar la divisió interna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestora que dirigeix Javier Fernández compleix un mes al capdavant del PSOE en el qual la seua principal tasca ha estat gestionar el debat polític que ha desembocat en l’abstenció a la investidura de Mariano Rajoy, sense aconseguir apaivagar la profunda divisió que arrossega el partit després de la dimissió de Pedro Sánchez.

El mandat del Comitè Federal de facilitar el govern del PP i el que no es permetés una abstenció mínima als partidaris del no a Rajoy han augmentat el malestar del sector afí a Pedro Sánchez.

Al seu torn, la decisió d’aquest de renunciar a l’escó per intentar tornar a presentar-se a la cursa per la secretaria general ha causat enuig en l’ara sector oficialista, pel que la fractura, lluny de sufocar-se, s’ha avivat des del convuls Comitè Federal del passat dia 1 en el qual la gestora va prendre el control del PSOE després de la marxa de Sánchez.

A més de com la gestora ha dirigit el partit l’últim mes, els 'sanchistes' estan irritats pel fet que encara no hi hagi aparences de quan se celebrarà el pròxim congrés en el qual s’ha d’elegir secretari general i una nova Executiva.

"La funció que té la gestora és preparar el congrés. No està per cronificar-se", es queixa un dels diputats afins a Sánchez després de recordar que el compromís de totes les federacions va ser activar l’assemblea federal una vegada que hi hagués govern.

Un altre dirigent crític amb Ferraz recorda que l’última gestora que hi va haver en el PSOE, el març de 2000, després de la dimissió de Joaquín Almunia, va convocar el congrés el juliol d’aquell any, per la qual cosa va ser operativa menys de cinc mesos.

La direcció interina al·lega que fins ara no hi ha hagut temps de fer atenció al congrés, ja que era precís resoldre abans el debat de la investidura i gestionar una decisió com l’abstenció que "ha estat molt difícil".

"Després de l’explosió que va representar el Comitè Federal de fa un mes, era precís prendre decisions sobre el desbloqueig del govern i una vegada que ha passat això, ens centrarem en el congrés. Però aquest no es pot fer en dos dies. Necessitem calmar-nos", reflexiona a EFE u dels components de l’executiva provisional.

Dels deu integrants de la gestora, dos són crítics amb la postura oficial, el riojà Francisco Ocón i el balear Francesc Antich.

Ambdós coincideixen que el partit necessita un congrés "com més aviat millor" perquè parli la militància, pel que defensen que es torni a reunir el màxim òrgan del partit per posar ja la data.

"El Comitè Federal ja només hauria de prendre l’acord de convocar congrés i primàries. Pactem un itinerari. Tranquil·litzem i no trenquem més", recomana l’expresident de les Balears.

Malgrat el cisma en el partit, la majoria dels vocals valora el treball que està fent Fernández, si bé creuen que encara fa falta més "diàleg intern" per provar de cosir les ferides, assenyala un dels membres.

La pretensió de la gestora és tornar el partit al camí de la "serenitat" en les properes setmanes perquè contribueixi a calmar les aigües després d’un mes en què tota la pressió ha recaigut en el PSOE.

"Tot el que no sigui posar el focus sobre nosaltres ens va a vindre bé", afegeix el vocal.

Al costat de l’organització del congrés, una altra tasca que té pendent la gestora a curt termini és la d’avaluar la relació amb el PSC, després que els seus set diputats desobeïssin al Comitè Federal i votessin no a Rajoy.

El PSC celebra el seu congrés el pròxim cap de setmana després de què reelegiera com a líder en primàries a Miquel Iceta.

No obstant això, les fonts consultades de la gestora asseguren que la revisió de la relació amb el PSC no es concretarà fins el pròxim congrés, encara que abans es debatrà en el Comitè Federal.

Entre els reptes que tindrà per davant la gestora en les properes setmanes, en coordinació amb el grup parlamentari, hi ha la de determinar quines propostes plantejaran en el Congrés i com s’entaularà el diàleg amb altres forces per provar de tirar-les endavant.

Un assumpte difícil serà la postura que adopti quan el Govern porti els pressupostos actualitzats del proper any i que Javier Fernández ha anticipat que el PSOE veu "molt difícil aprovar-los" perquè no està en la ment donar estabilitat a Rajoy.

tracking