SEGRE

CRISI

Les forces iraquianes irrompen a Mosul i prenen la televisió local

Les forces governamentals han penetrat aquest matí al barri perifèric de Kukyeli, ubicat en l’extrem oriental de l’urbs

Les forces iraquianes irrompen a Mosul i prenen la televisió local

Les forces iraquianes irrompen a Mosul i prenen la televisió local

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les forces iraquianes van irrompre a la ciutat de Mosul i van prendre l’edifici de la televisió local, dos setmanes després que comencés l’ofensiva per expulsar al grup gihadista Estat Islàmic (EI) del seu principal bastió a l’Iraq.

Les forces governamentals han penetrat aquest matí al barri perifèric de Kukyeli, ubicat en l’extrem oriental de l’urbs i considerat la porta d’entrada a la "capital" de l’EI a l’Iraq, que ha estat sota el seu ferri control des de juny de 2014.

Poques hores després de penetrar a Kukyeli, les tropes van recuperar el control de la televisió de Mosul, situat al final del barri.

"Prendre la televisió de Mosul significa prendre la ciutat", va assegurar els periodistes el cap de les operacions conjuntes iraquianes, el tinent coronel Taleb Shagati, en la base militar de Bartala, ubicada a l’est de Mosul i recentment alliberada.

"En aquest moment, les nostres tropes estan dins de l’edifici de la televisió de Mosul. És una bona notícia per al poble de Mosul perquè és quan realment hem començat a alliberar la ciutat", va subratllar el comandament militar.

Shagati va indicar que els enfrontaments amb els extremistes continuen a Kukyeli, però que les tropes es dirigeixen al següent barri de la ciutat, Al Qudis.

Les forces antiterroristes iraquianes estan liderant aquesta empenta per l’est i, segons el seu comandant, Abdelgani a l’Asadi, Kukyeli podria ser arrabassat als gihadistes per complet en aquesta jornada, encara que també va matisar que per la seua gran mida les operacions podrien requerir "més temps".

En paral·lel, grups armats d’habitants de Mosul s’han enfrontat avui amb membres de l’EI a diversos districtes orientals de l’urbs, coincidint amb la irrupció de les tropes de Bagdad.

Un dels dirigents dels anomenats 'Cavallers de Mosul', grups de veïns que resisteixen a l’EI a l’interior de la ciutat, Abu Mohamed al Musali, va explicar a Efe que els seus homes han lluitat contra els extremistes als barris d’Al Uahda, Al Qudis, Al Karama i Al Mizaq.

Según Al Musali, l’EI s’ha retirat "gairebé totalment" de la zona situada a la ribera oriental del riu Tigris, que discorre a través de la ciutat i la divideix en dos.

Per la seua part, el primer ministre iraquià, Haidar a l’Abadi, va assegurar que l’EI només té l’opció de "rendir-se o morir", en declaracions difoses avui per la televisió oficial Al Iraquiya i efectuades durant una inspecció ahir a les unitats militars desplegades al sud de Mosul.

Els gihadistes "no tenen sortida ni (possibilitat de) fugida", va reiterar el cap del Govern i de les Forces Armades.

"Hem arribat a Mosul per alliberar-la. Intentem tancar el camí del Daesh (acrònim en àrab de l’EI) en tot lloc, per la qual cosa tallarem el cap del Dáesh," va agregar.

A l’Abadi va considerar que després de l’alliberament de Mosul, els extremistes no podran resistir en altres reductes: "Els eliminarem a tots", va reblar.

Per la seua part, l’ONU ha denunciat avui que l’EI va intentar traslladar dilluns a 25.000 civils des de la comarca d’Hamam a l’Alil, 25 quilòmetres al sud de Mosul, fins el centre de la ciutat per utilitzar-los com escuts humans.

La portaveu de l’Oficina de l’ONU de Drets Humans, Ravina Shamdasani, va assegurar a Ginebra que els civils van ser portats en "milers de vehicles", però no van aconseguir arribar a la seua destinació a causa que els avions de la coalició internacional antigihadista sobrevolaven la zona.

"Estem molt alarmats per la sort d’aquests i de desenes de milers de civils més que han estat resituats per l’EI en les últimes dos setmanes", va declarar Shamdasani, que va destacar que l’organització radical ha segrestat als civils per portar-los el més a prop possible de Mosul i de les seues oficines i instal·lacions militars a la zona.

Es calcula que a la ciutat de Mosul resideixen encara més d’un milió de civils, a més de desenes de milers a les comarques dels voltants, d’on han estat desplaçades ja gairebé 18.000 persones des del començament de l’ofensiva.

La campanya militar per arrabassar a l’EI els territoris que encara controla a la província de Nínive, de la qual Mosul és capital, va ser llançada el passat dia 17 per les tropes iraquianes i les kurdes "peixmergues", i aquesta setmana es van sumar a la batalla les milícies xiïtes Multitud Popular.

Les forces iraquianes irrompen a Mosul i prenen la televisió local

Les forces iraquianes irrompen a Mosul i prenen la televisió local

Les forces iraquianes irrompen a Mosul i prenen la televisió local

Les forces iraquianes irrompen a Mosul i prenen la televisió local

tracking