SEGRE

TRIBUNALS SOBIRANISME

El Constitucional avala, sense unanimitat, suspendre càrrecs que el desobeeixin

D’aquesta manera aprova la reforma del Govern central que podria afectar dirigents com Carme Forcadell || Crítiques des del sobiranisme, que veu la Constitució com un “codi penal” contra polítics

Francesc Homs, a l’arribar ahir a la comissió de l’estatut del diputat del Congrés.

Francesc Homs, a l’arribar ahir a la comissió de l’estatut del diputat del Congrés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar ahir per majoria de vuit vots davant de tres el recurs presentat pel Govern basc contra l’última reforma de la llei Orgànica que regeix el mateix òrgan (LOTC), dirigida a reforçar les seues facultats per fer complir les seues resolucions. Entre les noves atribucions es troba la de poder suspendre càrrecs públics que desobeeixin les seues sentències i interlocutòries.

La declaració de constitucionalitat d’aquesta norma podria aplicar-se en un futur pròxim a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que ja s’investiga per incórrer en una presumpta desobediència al permetre que es debatessin i votessin a la Cambra catalana les conclusions per tal de fixar el full de ruta de la ruptura amb Espanya.

La sentència afirma que el TC va ser configurat per la Constitució com un “veritable òrgan jurisdiccional” i, com a tal, té potestat per executar les seues resolucions.

Per la seua part, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va afirmar que la reforma del Constitucional evidencia que l’Estat entén la Constitució com un “codi penal” que s’aplicarà contra representants polítics i va afegir que, a més, qui l’haurà d’aplicar seran “representants del TC que van ser elegits políticament”.

Al seu torn, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va dir que l’entrada en vigor d’aquesta reforma “posa de manifest un problema estructural, que és la nul·la separació de poders”. El conseller, a més, creu que “si això no se soluciona, ens porta a una situació d’extrema gravetat”. “Hem d’afrontar-ho seriosament, des d’una perspectiva política i des d’una lògica democràtica”, va reclamar Romeva, que va afegir que, segons el seu criteri, decisions com la del TC “minen la confiança cap a les institucions i cap a l’Estat en general”.

D’altra banda, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, va denunciar que la reforma de la llei que regula el TC li dóna “atribucions impròpies en qualsevol altre sistema polític democràtic”. A més, va aprofitar per cridar a participar en la mobilització per al proper 13 de novembre a Barcelona en defensa dels càrrecs electes investigats.

Francesc Homs diu que seria un “honor” ser inhabilitat pel 9-NEl portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, va proclamar ahir que seria “un honor” ser inhabilitat pel Tribunal Suprem per haver participat, com a conseller de Presidència, en l’organització de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 a Catalunya i va tornar a carregar contra l’“actuació gregària” que, segons el seu parer, mostra en aquest procediment el Tribunal Suprem. Així ho va assegurar Homs a la roda de premsa que va oferir a la Cambra Baixa, acompanyat pels altres parlamentaris de la seua formació, després de comparèixer davant la comissió de l’estatut del diputat, que és l’encarregada de tramitar el suplicatori que va sol·licitar el Suprem per poder investigar-lo. Homs confia que PSOE, Podem i ERC rebutgin el seu suplicatori per per la consulta del 9 de novembre.

tracking