SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Junqueras proposa a Santamaría reunir-se sobre l’agenda catalana

El Govern vol la trobada abans de la conferència de presidents i no preveu tractar el finançament || La CUP acusa Junts pel Sí de “fer xantatge” amb els comptes

Junqueras i Puigdemont, ahir en la reunió del Consell Executiu.

Junqueras i Puigdemont, ahir en la reunió del Consell Executiu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, trucarà a la seua homòloga en el Govern central, Soraya Saénz de Santamaría, per convidar-la a reunir-se a Barcelona per abordar les qüestions pendents de “l’agenda política catalana”. Invitació a què Santamaría va dir que aniria “encantada”.

Segons la portaveu del Govern, Neus Munté, entre les qüestions que volen abordar, es troben els 46 punts que el president Carles Puigdemont va entregar al president del Govern, Mariano Rajoy, a més de defensar que estan pel diàleg però des de la “bilateralitat”.

Una nova enquesta dóna la victòria al ‘sí’ en un referèndum sobre la independència

Després de desitjar que la trobada tingui lloc com més aviat millor, i si pogués ser abans de la cimera de presidents autonòmics sobre finançament autonòmic, va destacar que l’objectiu és centrar-se a aprofundir en les qüestions pendents de la carpeta catalana i que no s’ha d’abordar la reforma del sistema de finançament.

D’altra banda, el secretari general d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va assegurar que el Consell Executiu aprovarà els Pressupostos el 29 de novembre i va garantir que el Govern organitzarà el referèndum fins i tot si el Tribunal Constitucional suspèn la partida específica per a aquesta finalitat que inclouran els comptes. Salvadó va explicar també que volen incorporar en els pressupostos aspectes de l’impost de patrimoni del País Basc.

Així mateix, el diputat de la CUP, Benet Salellas, va criticar el “xantatge” que al seu parer està fent JxSí d’exigir aprovar els comptes per convocar el referèndum. Tanmateix, Munté va garantir que la cimera de la consulta es convocarà abans de finalitzar l’any. Així mateix, Salellas va retreure que el PDECat presumeixi d’haver aconseguit tramitar els comptes sense cedir en la modificació de trams de l’IRPF: “No es burla de la CUP, s’està burlant de tot el país.”

En un altre ordre de coses, un sondeig de la UAB pronostica el a la independència amb el suport del 46,6%.

El PSC critica que els consellers s’apugin el sou 6.000 euros? La diputada del PSC al Parlament Alícia Romero va criticar ahir que els membres del Govern es van apujar el sou 6.486 euros aquest any, la qual cosa va incrementar el seu salari fins als 109.669 anuals, i va anunciar esmenes en els Pressupostos de la Generalitat 2017 “perquè no se’l tornin a apujar”. Romero va explicar que la dada surt de la resposta que la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va donar a una pregunta del PSC que, malgrat “no ser concreta”, aporta diverses dades, com que el Govern incompleix l’esmena d’ERC del 2014 que demanava que cap alt càrrec del Govern cobrés més que un conseller. A més, la socialista va destacar que aquests alts càrrecs i directius públics van cobrar el 2016 la paga extra i el seu sou es va incrementar un 1% respecte al 2015.

tracking