SEGRE

MUNICIPIS

Badalona portarà FCC a la Fiscalia per presumpte frau de 12,8 milions d’euros

Entre altres irregularitats destectadas, són, entre altres coses, "facturacions no conformes als plecs de condicions"

Badalona portarà FCC a la Fiscalia per presumpte frau de 12,8 milions d’euros

Badalona portarà FCC a la Fiscalia per presumpte frau de 12,8 milions d’euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha anunciat que l’auditoria del contracte de serveis de neteja i recollida d’escombraries de Foment de Construccions i Contractes (FCC) en aquesta ciutat barcelonina va detectar un presumpte frau de 12,8 milions, per la qual cosa portaran l’informe a la Fiscalia.

Segons el consistori, l’auditoria encarregada per l’ajuntament el mes de novembre passat sobre el servei deixat per FCC ha detectat "greus irregularitats" al contracte de neteja viària i recollida d’escombraries per, entre altres coses, "facturacions no conformes als plecs de condicions".

També ha detectat "imputacions de costos sense haver deixat el servei, infradimensionament del servei de recollida de residus, increment del preu unitari de l’oferta i doble facturació de costos".

Segons l’informe, en entre maig de 2010 i desembre de 2015 l’empresa adjudicatària FCC hauria defraudat fins 12,8 milions.

L’informe conclou que FCC, adjudicatària del contracte des de 2010, podria haver incomplert les obligacions de prestació de determinats serveis i que a més s’haurien donat uns importants sobrecostos per a l’ajuntament.

Segons ha explicat en roda de premsa el regidor d’Espais Públics i Mobilitat, Francesc Duran, "això s’hauria pogut evitar en l’anterior mandat amb una dotació de recursos humans adequada en l’Àrea d’Espais Públics i Mobilitat per garantir l’aplicació dels mecanismes de control previstos al contracte".

L’alcaldessa ha indicat que el consistori "ha vist necessari, des del primer moment, controlar millor els grans contractes de servei" i per aquesta raó va encarregar l’auditoria.

El volum de treball va fer que l’estudi se centrés al contracte major, el de neteja viària i recollida de residus, que també és un dels serveis més sensibles de cara a la ciutadania, segons l’alcaldessa.

Davant de les conclusions de l’auditoria, Sabater ha anunciat que la presentarà a fiscalia "perquè emprengui les accions pertinents".

L’auditoria ha xifrat en 4,5 milions d’euros la facturació feta per FCC al consistori que no està conforme als plecs ni a la llei de contractes del sector públic, dels quals 3,46 milions són per aplicar una revisió de preus a l’alça en conceptes prohibits per la llei, com a mà d’obra, despeses financeres, despeses generals o benefici industrial.

L’informe també denuncia que la contractista ha facturat 3,5 milions de serveis que no ha prestat, com inversions no realitzades, sobredimensionaments ficticis de maquinària o maquinària que ha comprat i no s’utilitza, serveis de neteja de contenidors a l’hivern no sol·licitats o costos fixos de manteniment no prestats i segurs de vehicles no utilitzats.

Segons l’auditoria, FCC també va facturar més jornals de recollides de residus dels quals havia previst en l’oferta, un 6,6 %, encara que el nombre de contenidors a recollir és un 5 % menor que en l’oferta i la producció de residus ha disminuït un 20 % respecte als càlculs de la seua oferta.

Per aquests aspectes, l’empresa contractista hauria presumptament defraudat uns 2,8 milions d’euros al consistori.

Segons el consistori badaloní, l’empresa va fer "una baixa temerària en l’oferta i en lloc d’assumir-la es cobren de més el que van rebaixar".

L’informe també indica que FCC ha aplicat en les facturacions uns preus unitaris més grans que els que va oferir en la seua oferta, col·locant equips més cars que els ofertats, per la qual cosa hauria facturat 1,6 milions d’euros de més.

L’auditoria feta pública avui per l’ajuntament també denuncia una doble imputació de costos per 300.000 euros, és a dir, que FCC cobrava presumptament un mateix cost diverses vegades.

L’Ajuntament de Barcelona ja va demanar la setmana passada a la Fiscalia que investigui un presumpte frau de FCC en el servei de neteja i recollida de residus de la Ciutat Comtal per presumptament unflar els seus ingressos en 800.000 euros a costa del consistori.

tracking