SEGRE

POLÍTICA HOMENATGE

Romeva veu “ecos del franquisme” en la resposta al procés sobiranista

Afirma que hi ha amenaces d’actuacions judicials “per permetre als ciutadans expressar la seua opinió” || La Generalitat homenatja represaliats del franquisme

Imatge de l’homenatge als represaliats del franquisme celebrat ahir al paranimf de la UB.

Imatge de l’homenatge als represaliats del franquisme celebrat ahir al paranimf de la UB.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat, Raül Romeva, va afirmar ahir que encara hi ha amenaces d’actuacions judicials “per haver permès als ciutadans que expressin la seua opinió lliurement”, i va considerar que “les interferències de l’Executiu espanyol sobre el poder judicial” evoquen “ecos” del franquisme. Així ho va afirmar en un acte d’homenatge a represaliats pel règim franquista a la Universitat de Barcelona, en què també va dubtar que Espanya mereixi ser considerada “una democràcia digna d’aquest nom”. “Lapersecució política no pot tornar, la lluita per les llibertats continua vigent; ara, en la defensa de la separació de poders i la democràcia”, va dir. En l’acte es van entregar diplomes commemoratius a tres-centes nou víctimes del franquisme i als seus familiars, presents entre el públic. La Universitat de Barcelona ha estat elegida com a símbol de la lluita antifranquista per haver acollit el naixement de moviments estudiantils contra la dictadura. L’homenatge s’emmarca en el projecte impulsat per la conselleria amb motiu del vuitantè aniversari de la Guerra Civil i el franquisme, per recuperar la memòria històrica.

D’altra banda, el ple del Congrés té previst aprovar demà el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem per poder investigar el portaveu del PDECat, Francesc Homs, per l’organització de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, quan era conseller de Presidència de la Generalitat. Tirarà endavant amb els vots del Partit Popular, PSOE i Ciutadans. Per la seua part, el ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem revisarà avui la sanció de tres anys de suspensió que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va imposar al jutge Santiago Vidal per haver participat en l’elaboració d’una Constitució catalana. Ahir, Vidal, que és senador d’ERC, va augurar que la desconnexió jurídica de Catalunya amb la resta d’Espanya es plantejarà “el juliol o l’agost” del 2017, quan l’Estat suspendrà el nou marc jurídic català.

Al seu torn, el líder del PSC, Miquel Iceta, va donar suport ahir al fet que la Generalitat reivindiqui una relació directa amb l’Estat, però sense que això impliqui oblidar la relació multilateral dins d’Espanya.

tracking