SEGRE

política

Puigdemont diu que el suplicatori d'Homs posa més obstacles al diàleg

El president i dirigents del PDECat i ERC com Artur Mas i Oriol Junqueras han participat aquesta tarda a Madrid en un acte de suport a Homs

El portaveu de PDECat, Francesc Homs (2i), acompanyat del diputat de Junts pel Sí en el Parlament Lluis LLach (i), el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras (3i); el president, Carles Puigdemont (3d); i l'expresident Artur Mas (2d),

Puigdemont diu que el suplicatori d'Homs posa més obstacles al diàlegEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit aquest dimarts que aprovar el suplicatori contra el portaveu parlamentari del PDECat, Francesc Homs, "omplirà de més pedres la maleta del diàleg" i convertirà en "mera retòrica" els suposats gestos del Govern en la recerca d’una solució.

Puigdemont i dirigents del PDECat i ERC com Artur Mas i Oriol Junqueras han participat aquesta tarda a Madrid, en un acte de suport a Homs i en contra que el Congrés aprovi el seu suplicatori per la consulta sobiranista del 9 N.

"Avui s’escriurà una pàgina vergonyant del parlamentarisme espanyol, que els seus responsables voldran que no es recordi, que no tindran el coratge de defensar. Avui és el dia en què la decisió dels votants catalans serà violentada, el dia en què el meu vot com a ciutadà serà invalidat per qui hauria de garantir-ho", ha proclamat Puigdemont des d’un petit escenari, muntat per a l’acte en un hotel situat davant del Congrés dels Diputats.

S’ha queixat el president català que "els partits de la coalició governamental espanyola", citant expressament PP, PSOE i Ciutadans -que recolzaran la petició de suplicatori-, vagin a passar amb la seua decisió "per sobre de la voluntat dels votants".

"Avui els fets certificaran que el concepte de democràcia i de diàleg que tenen alguns no és compartit pel que tenim els altres", ha subratllat.

I ha avisat que aprovar el suplicatori perquè Homs pugui ser jutjat pel Tribunal Suprem per la consulta sobiranista del 9 N afegeix dificultats a una tasca ja per si mateix molt complexa.

De fet, al seu entendre, aquesta decisió "va en la direcció contrària al que és necessari" i converteix en "mera retòrica i mera gesticulació" i en una simple declaració d’intencions el gest "dissenyat perquè arribi a Catalunya un determinat missatge" que en aquesta nova etapa es vol apostar pel diàleg per solucionar el conflicte català.

També ha indicat que "la democràcia està seriosament en perill" en un Estat en el qual el Tribunal Constitucional pot suspendre actuacions "de forma unilateral" i el Congrés pot anul·lar l’elecció dels votants, "perquè no li agraden les idees, ni els compromisos polítics o la seua coherència".

A més, ha apuntat que qui té poder per canviar les normes i nomenar els membres del TC "sempre tindrà la certesa que els que incompleixen són els altres". "Mai, mai no se sentirà obligat a complir els seus compromisos, ni tampoc les regles del joc democràtic, perquè, quan li van a la contra, les canvia", ha dit.

Puigdemont ha manifestat el seu convenciment que el Congrés no hauria de permetre avui que un tribunal jutgi un dels seus membres "per haver tingut el coratge de complir un compromís electoral", per molt que la coherència amb les promeses electorals "soni extraterrestre".

Veu Puigdemont "especialment necessari sortir en defensa de la democràcia i els demòcrates", quan "es pretén ofegar la veu de qui pensa diferent".

tracking