SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

Rajoy: “No puc complir el dèficit i augmentar la despesa alhora”

Defensa davant de Ciutadans la inviabilitat d’augmentar el sostre de despesa || La formació taronja assumeix que l’any començarà amb els pressupostos prorrogats

Rajoy, ahir al Senat, en la primera sessió de control al Govern.

Rajoy, ahir al Senat, en la primera sessió de control al Govern.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern estatal, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que no vol apujar els “grans impostos” que afecten el conjunt dels ciutadans, com són l’IRPF i l’IVA. A més, va recalcar a Ciutadans que no es pot complir els compromisos de dèficit fixats per Brussel·les, augmentar la despesa i rebaixar els ingressos “alhora”. “Aquestes tres coses alhora són impossibles”, va emfatitzar.

Així es va pronunciar Rajoy en la reunió plenària del Grup Popular al Senat, al ser preguntat si està disposat a augmentar el sostre de despesa com defensa el partit d’Albert Rivera. Ciutadans va revelar aquest dilluns que, en les seues converses amb el Govern, el PP va acceptar augmentar el sostre de despesa per al 2017.

Montoro preveu abaixar el sostre de despesa almenys 5.000 milions respecte al pressupost inicial del 2016

Això sí, Rajoy va afirmar que les polítiques de control de despesa es continuaran mantenint perquè es necessiten i perquè són les que han generat el creixement econòmic i la creació d’ocupació.

Després de les paraules del president, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, li va replicar que el dèficit es pot complir amb més ingressos i sense apujar impostos. També des de la formació taronja el seu portaveu a la Comissió d’Economia del Congrés, Toni Roldán, va insistir que el Govern fa tard en la presentació dels Pressupostos i va assumir que no estaran aprovats fins al febrer o el març.

D’altra banda, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va explicar que el Govern preveu abaixar el sostre de despesa en almenys 5.000 milions d’euros respecte al pressupost inicial del 2016 i fins i tot una mica sobre l’execució final de la despesa del present exercici. Per poder quadrar els comptes públics, l’Executiu també preveu apujar alguns impostos, com alcohol i tabac, però descarta realitzar una pujada generalitzada.

Així mateix, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va assegurar que el Govern central no canviarà la regla de despesa i que el diàleg que havia anunciat sobre aquesta qüestió amb les autonomies no ha estat tal, la qual cosa va considerar “un mal camí” per a un govern “que ja no té majoria absoluta”.

tracking