SEGRE

CASTRISME OBITUARI

Llargues cues i cares de tristesa i emoció en homenatge a l’“etern” Fidel Castro a l’Havana

Arranca una setmana d’honres fúnebres que culminaran diumenge amb l’enterrament de les cendres a Santiago de Cuba || Avui està previst un acte multitudinari de comiat a la capital de l’illa

El memorial a José Martí de la plaça de la Revolució va obrir les portes perquè els cubans puguin acomiadar-se de Fidel Castro.

El memorial a José Martí de la plaça de la Revolució va obrir les portes perquè els cubans puguin acomiadar-se de Fidel Castro.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El memorial a José Martí de la plaça de la Revolució va obrir ahir les portes perquè els cubans puguin acomiadar-se de l’expresident Fidel Castro, que va morir el passat dia 25 i les cendres del qual han estat instal·lades en aquest emblemàtic lloc de l’Havana, on estaran fins avui dimarts.

Centenars de persones van fer cua des de primera hora esperant que fossin les nou del matí (14.00 GMT) per retre homenatge al líder cubà al mateix escenari en el qual va pronunciar la major part de les seues llargues arengues.

A la plaça de la Revolució no s’ha vist el president cubà, Raúl Castro, ni altres familiars

L’exili cubà va mostrar suport unànime a Trump de trencar l’acord si no hi ha canvis

A la mateixa hora que començava aquest homenatge es van disparar simultàniament a l’Havana i Santiago de Cuba 21 salves d’artilleria en homenatge al comandant en cap de la Revolució, que va morir als noranta anys, allunyat del poder des del 2006 per problemes de salut.

A la plaça de la Revolució es van habilitar tres accessos diferents per agilitzar l’entrada de la població, i tres punts d’homenatge exactament iguals, en cap dels quals s’observa a simple vista la presència de les cendres.Tots aquests punts són presidits per una gran fotografia de Fidel Castro, en la qual se’l veu de cos sencer mirant a l’horitzó i abillat amb el seu icònic uniforme verd oliva.

Al lloc no es va veure el president cubà, Raúl Castro, ni altres familiars del líder difunt com la seua viuda, Dalia Soto del Valle, o els fills.

També s’hi van habilitar dos ofrenes florals, una del Partit Comunista de Cuba (PCC, únic) i una altra en nom del poble cubà, així com un expositor amb les principals condecoracions que va rebre Fidel Castro en vida.

Encara que Cuba ja ha passat dos dies de dol dels nou decretats pel Govern, aquest acte marca l’inici d’una setmana d’honres fúnebres que culminarà aquest diumenge vinent amb l’enterrament de les restes mortals de Fidel Castro al cementiri de Santa Ifigenia, a Santiago de Cuba. Els cubans a l’Havana tindran fins avui dimarts per homenatjar Fidel Castro en aquesta plaça, on a les 19.00 hores se celebrarà un multitudinari acte de comiat al qual acudiran mandataris i personalitats estrangeres.

Països llatinoamericans, majoritàriament integrants de l’anomenat bloc bolivarià, com la mateixa Bolívia o Veneçuela, per als quals la Cuba revolucionària és un referent polític, han declarat diversos dies de dol nacional per la mort de Fidel Castro.

Durant les primàries, Donald Trump va ser l’únic aspirant republicà que va donar suport a l’obertura a Cuba, però en la seua recerca de vots a Florida en les eleccions generals, va prometre que “revocaria” les mesures executives del president Barack Obama “tret que el règim dels Castro” restaurés “les llibertats a l’illa”.

El seu futur cap de Gabinet, Reince Priebus, va explicar aquest diumenge que Donald Trump esperarà a veure “alguns moviments” per part del Govern cubà pel que fa a les llibertats a l’illa per decidir com serà la seua relació i, si no n’hi ha, revertirà l’atansament entre aquestes dos nacions, que es va iniciar el desembre del 2014.

Tanmateix, el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va indicar durant la roda de premsa diària que és poc probable que es faci marxa enrere en els canvis operats entre els Estats Units i Cuba, que van començar fa dos anys.

Trump amenaça Cuba de tornar a aïllar-laEl president electe dels Estats Units, Donald Trump, va dir ahir que posarà fi a l’“acord” amb Cuba si el Govern de l’illa no s’obre a millorar-lo. “Si Cuba no està disposada a fer un acord millor per al poble cubà i els cubanonord-americans en el seu conjunt, posaré fi a l’acord”, va escriure ahir Trump en el seu compte de la xarxa social Twitter.

tracking