SEGRE

POLÍTICA FINANCES

Hisenda limitarà els pagaments en efectiu a mil euros per evitar fraus

També apujarà els impostos sobre l’alcohol i el tabac || Crearà una taxa a les begudes ensucrades que podrà frustrar ingressos previstos pel Govern

Hisenda reduirà els pagaments en efectiu de 2.500 a 1.000 €.

Hisenda reduirà els pagaments en efectiu de 2.500 a 1.000 €.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central limitarà a 1.000 euros el pagament en efectiu des dels 2.500 euros actuals per atallar l’economia submergida i el diner negre, segons van confirmar ahir fonts del ministeri d’Hisenda. A més, obligarà les grans empreses a enviar les factures de l’IVA en temps real per tal de limitar les possibilitats de frau en aquest impost.

L’Executiu preveu aprovar demà el paquet de mesures que enviarà a Brussel·les per complir l’objectiu de dèficit del 3,1% per al 2017. Aquestes suposaran un increment en la recaptació d’entre 7.000 i 8.000 milions d’euros.

Entre les mesures hi haurà la supressió de deduccions en l’Impost de Societats i l’esmentat pla de lluita contra el frau en l’IVA que inclou prohibir pagaments en efectiu superiors als 1.000 euros, limitar els ajornaments en el pagament d’impostos de les grans empreses i obligar aquestes a entregar les factures que emetin diàriament a Hisenda. A més, el Consell de Ministres de demà donarà també el vistiplau al sostre de despesa per a l’any que ve, així com a l’objectiu de dèficit per als exercicis 2017, 2018 i 2019.

L’Executiu negocia contra rellotge amb els grups parlamentaris el sostre de despesa, que Hisenda proposa que sigui similar al de l’any 2016, de 118.000 milions d’euros, 5.000 milions d’euros menys que el pressupostat per al present exercici, a més de les mesures fiscals necessàries per poder augmentar els ingressos i aconseguir així complir la previsió de dèficit del 3,1% per al 2017 fixada per Brussel·les.

La previsió d’Hisenda és que els ingressos de l’Estat augmentin l’any 2017 uns 7.000 milions per l’increment de l’activitat i el creixement de l’economia. S’hi afegirien entre 7.000 i 8.000 milions més que s’ingressaran per les mesures que preveu adoptar el Govern per tal d’incrementar la recaptació. Això permetria equilibrar els comptes perquè es pugui baixar el dèficit previst el 2016, del 4,6% al 3,1% que exigeixen les autoritats comunitàries per al pròxim exercici 2017.

Hisenda té previst també gravar les begudes carbonatades i recaptar d’aquesta manera 300 milions. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana aplicar taxes a aquest tipus de begudes per reduir problemes sanitaris. La Generalitat de Catalunya estudia si la nova taxa col·lideix amb l’impost català, perquè podria frustrar els ingressos previstos i mantenir “la dependència de l’economia catalana”, segons el Govern.

El ministeri d’Hisenda també preveu augmentar la recaptació de l’Estat en 200 milions amb la pujada dels impostos especials que afecten alguns alcohols (licors i begudes d’alta graduació) i el tabac en totes les seues comercialitzacions, entre altres mesures.

El veto del Govern està protegit per la Constitució i el reglament del Congrés.

Rajoy defensa el veto a les propostes que apugin la despesaEl president del Govern, Mariano Rajoy, va defensar ahir al Congrés la capacitat de veto de l’Executiu a les propostes de llei aprovades pel Parlament que incrementin la despesa. En el primer cara a cara entre Mariano Rajoy i Pablo Iglesias en una sessió de control al Govern,el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, li va preguntar al president si pensa aplicar les mesures que aprovi el Parlament. Mariano Rajoy va assegurar a Pablo Iglesias que aplicarà aquelles decisions del Legislatiu “que sigui obligatori aplicar” i li va recordar que s’han de respectar les competències dels tres poders de l’Estat, també de l’Executiu.

tracking