SEGRE

PANORAMA

La UE, alleujada per la victòria de Van der Bellen sobre els populistes

El missatge proeuropeu del progressista, clau

Norbert Hofer i Alexander van der Bellen, diumenge.

Norbert Hofer i Alexander van der Bellen, diumenge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, el socialista francès Pierre Moscovici, va celebrar ahir el triomf de l’ecologista Alexander van der Bellen en les presidencials a Àustria, perquè, segons el seu parer, demostra que l’extrema dreta “no és irresistible” i que els europeus “rebutgen” els moviments populistes i s’hi “resisteixen”.

“És una victòria dels valors que prova que el populisme a Europa no és una fatalitat i que l’extrema dreta no és irresistible”, va celebrar el comissari a Brussel·les, en declaracions a la premsa a l’arribar a una reunió de ministres d’Economia de l’eurozona.

El vot jove i el femení permeten al candidat verd aconseguir la presidència austríaca

Una polaritzada Àustria mirava ahir d’explicar-se la victòria –més clara de l’esperat– del progressista Alexander van der Bellen davant de l’ultranacionalista Norbert Hofer.

Van der Bellen, que va insistir que els comicis eren decisius per al futur del país a la Unió Europea (UE), va vèncer diumenge amb al voltant del 53,3 per cent dels vots, davant el 46,7 per cent de Hofer, de l’ultranacionalista Partit Liberal (FPÖ).

L’institut demoscòpic SORA va explicar ahir en una enquesta que un dels motius –el 65 per cent– més citats pels votants de Van der Bellen per donar-li suport era la seua posició proeuropea, que contrastava radicalment amb la visió euroescèptica de Hofer.

El debat sobre el futur europeu d’Àustria va ajudar Van der Bellen, que va destacar el seu costat econòmic, social i de pau, mentre que Hofer es va veure atrapat per les seues pròpies declaracions, que després va provar de matisar sense èxit.

A més, el suport que va rebre Hofer de coneguts euroescèptics, com el britànic Nigel Farage, la francesa Marine Le Pen o l’holandès Geert Wilders, el va perjudicar, segons van assegurar ahir els analistes.

tracking