SEGRE

ITÀLIA POLÍTICA

Aproven el pressupost i Renzi plega

El president italià comença avui una ronda de consultes per mirar de trobar un nou primer ministre || El nou Govern haurà d’escometre una reforma de la llei Electoral

Renzi, ahir a l’arribar al Palau del Quirinal per formalitzar la dimissió davant del president italià.

Renzi, ahir a l’arribar al Palau del Quirinal per formalitzar la dimissió davant del president italià.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Matteo Renzi va formalitzar ahir la dimissió com a primer ministre d’Itàlia davant del president de la República, Sergio Mattarella, que començarà avui amb les consultes per nomenar un substitut al capdavant del nou Govern tècnic.

Mattarella “ha convidat el Govern a estar en funcions per al correcte desenvolupament dels assumptes corrents” i per garantir l’estabilitat política. Renzi va presentar la dimissió després que diumenge passat els italians tombessin en referèndum la reforma constitucional. El polític florentí ja havia presentat la renúncia a Mattarella aquest dilluns, l’endemà de la consulta, però aquest el va instar a ajornar-la fins a l’aprovació de la llei de pressupostos per al 2017, un tràmit que va ser avalat ahir pel Senat.

El Senat italià aprova els pressupostos de l’Estat i dóna peu a la dimissió de Matteo Renzi

L’aprovació dels pressupostos, denominats a Itàlia Llei d’Estabilitat, es va produir a través d’una maniobra política per evitar la discussió a la Cambra de Diputats i la possible validació d’esmenes que va consistir en una moció de confiança al Senat, superada per 173 vots a favor i 108 en contra.

Els pressupostos presentats per Renzi augmenten fins al 2,3% del PIB l’objectiu de dèficit d’Itàlia per al pròxim exercici, davant de l’1,8% previst anteriorment.

A més, inclouen 4.500 milions que seran destinats als damnificats. La falta d’adequació en els objectius de dèficit va portar al principi la Comissió Europea a demanar explicacions al Govern italià. Segons l’esborrany de pressupostos enviat a Brussel·les, el seu dèficit estructural serà del 0,5%, mentre que l’acordat és un superàvit del 0,6%.

El cap de l’Estat italià començarà una sèrie de contactes per tal de determinar quin candidat substituirà Renzi al capdavant del nou Executiu de transició, que haurà, entre altres coses, d’implementar una llei electoral homogènia per a les dos cambres.

A Itàlia actualment regeixen dos lleis electorals, una per a la Cambra dels Diputats i una altra per al Senat, i la que afecta la Cambra Alta va ser declarada en part constitucional.

Així, Mattarella rebrà ara els presidents del Senat, Pietro Grasso, i de la Cambra dels Diputats, Laura Boldrini, així com el seu predecessor a la prefectura de l’Estat, Giorgio Napolitano.

La ronda de contactes acabarà dissabte i en aquests dos dies i mig el cap de l’Estat rebrà un ampli ventall de representants parlamentaris. Entre ells, dirigents del Partit Demòcrata (centreesquerra), del Nou Centredreta, de la conservadora Forza Italia, del Moviment Cinque Stelle i de l’ultradretà Lega Norte.

Els mitjans italians apunten que es nomenarà un nou primer ministre que encapçalarà un govern tècnic per guiar Itàlia fins a unes eleccions anticipades, a l’espera que es reformi la llei electoral.

Entre els noms que sonen com a candidats per a aquest paper hi ha l’actual ministre d’Economia, Pier Carlo Padoan, o el president del Senat, Pietro Grasso.

Executiu tècnic a l’espera d’unes eleccions anticipadesLes claus de la governabilitat estan en aquest moment en mans del president Mattarella, que haurà de decidir com resoldre la crisi política que sacseja Itàlia.

tracking