SEGRE

TRIBUNALS PAÏSOS BAIXOS

Condemna simbòlica al líder xenòfob holandès Wilders

Per discriminació i insults a la comunitat marroquina || El tribunal l’eximeix fins i tot de pagar una multa de 5.000 euros

Gert Wilders, en un acte de l’‘ultra’ Partit de la Llibertat.

Gert Wilders, en un acte de l’‘ultra’ Partit de la Llibertat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia holandesa va considerar ahir el líder de l’ultradretà Partit de la Llibertat, Geert Wilders, culpable d’incitar a la discriminació però no a l’odi, en una condemna simbòlica qualificada pel polític de “vergonya”.

El tribunal va considerar “legals i prou provats” els càrrecs per “insults un grup”, arran de les declaracions en les quals Wilders prometia el 2014 reduir la quantitat de marroquins a Holanda. Tanmateix, la cort va explicar que els càrrecs per incitació a l’odi “no han estat provats legalment i de forma convincent” durant el procés judicial. El polític no haurà de pagar els 5.000 euros exigits per la Fiscalia com a pena, perquè “n’hi ha prou que el condemnat sàpiga que no hauria” de fer aquestes declaracions, segons els jutges.

Les enquestes per a les eleccions del 2017 donen al partit de Wilders un 20% dels vots

“No m’ho puc creure, acabo de ser condemnat perquè he fet una pregunta sobre els marroquins”, va exclamar en un missatge de vídeo després de la sentència. Wilders va dir que la decisió judicial només el fa “més fort”, i va precisar que la gent “està farta de la correcció política d’una elit que només es preocupa per si mateixa”.

Wilders, que va atacar polítics, jutges i periodistes, va assenyalar que ni ell ni els seus seguidors no són “racistes”, i va prometre “recuperar la llibertat d’expressió, el bé més preuat dels holandesos”, quan guanyi les eleccions. Wilders té catorze dies per recórrer la sentència del tribunal, un pas que el líder del PVV va confirmar que faria.

En aquest sentit, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, va assegurar que no està disposat a governar en coalició amb Wilders, si aquest no es retracta dels seus polèmics comentaris antiislamistes. Rutte va reiterar d’aquesta manera el seu compromís d’excloure dels acords polítics el PVV.

Les enquestes per a les eleccions del 2017 situen el partit de Wilders amb opcions de situar-se com la força amb més presència al Parlament, la qual cosa confirmaria la seua tendència a l’alça dels últims comicis. El PVV obtindria al voltant del 20% dels vots.

tracking