SEGRE

NOBEL CERIMÒNIA

Colòmbia i Dylan capitalitzen els Nobel

Santos rep el guardó de la Pau a Oslo i dóna per finalitzats 52 anys de conflicte armat a Colombia || El cantant, el gran absent i protagonista de l’entrega dels premis a Estocolm

El president colombià, amb el premi i la medalla commemorativa, ahir a la capital noruega.

El president colombià, amb el premi i la medalla commemorativa, ahir a la capital noruega.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La concessió del Nobel de la Pau 2017 al president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i la del Nobel de Literatura a Bob Dylan van focalitzar ahir l’atenció en unes cerimònies en les quals mai abans l’absència d’un premiat havia estat tan protagonista.

Santos va cridar ahir tot el seu país a construir una pau “estable i duradora” al rebre el Nobel de la Pau a Oslo, un premi que va dedicar en especial a les víctimes del conflicte armat. Santos, davant de la presència dels prínceps hereus de Noruega, Haakon i Mette-Marit, així com altres autoritats, va donar per acabats 52 anys de guerra a Colòmbia i va ressaltar que els nens són l’objectiu principal del procés de pau.

Santos crida a construir una pau estable al rebre un Nobel que dedica a les víctimes de la guerra

En un discurs en castellà i farcit de citacions variades, des de Gabriel García Márquez fins a Bob Dylan, va voler recordar els “més de 8 milions de víctimes i desplaçats” i “més de 220.000 dones, homes i nens que, per a la nostra vergonya, han estat assassinats”.

Per la seua banda, la cerimònia d’Estocolm va començar amb un discurs del president de la Fundació Nobel, Carl-Henrik Heldin, que va alertar de l’extensió del populisme i de com líders polítics d’Europa i els Estats Units “estan guanyant vots amb la negació del coneixement i les veritats científiques”. “La terrible veritat és que ja no es pot donar per descomptat que la gent creu en la ciència, els fets i el coneixement”, va dir.

L’entrega dels Nobel, regida per un ferri protocol, va tenir un altre moment fora del comú, protagonitzat per un dels guardonats en Física, David Thouless, de 82 anys, que va haver de ser ajudat en tot moment a caminar i, poc després de recollir el guardó, es va retirar de l’escenari.

El rei Carles Gustau va entregar als premiats, tots homes i majoritàriament nascuts a Europa, una medalla i un diploma, després d’escoltar els membres de l’Acadèmia glossar els seus descobriments. En Física, Thouless, Ducan Haldane i Michael Kosterlitz, “han establert les bases d’una nova manera de descriure la matèria”, mentre en Química James Fraser Stoddart, Bernad Feringa i Jean-Pierre Sauvage han estat “pioners” amb el desenvolupament de les màquines moleculars. A Dylan, absent, el va representar la cantant Patti Smith. El premiat amb el Nobel de Literatura va enviar un discurs, però ha de pronunciar una conferència abans de sis mesos si vol cobrar els 8 milions de corones sueques (881.000 dòlars) del premi.

L’emoció de Patti Smith humanitza la cerimòniaLa cantautora nord-americana Patti Smith es va convertir ahir en protagonista de la cerimònia de lliurament dels Premis Nobel, encara que no rebia cap guardó, i amb la seua veu va eclipsar l’absència del premiat en Literatura, Bob Dylan, de qui va interpretar el tema A hard rain’s a-gonna fall. Smith va omplir de sentiment l’acte, en el qual va intervenir després que es presentés la figura de Dylan, absent a Estocolm per altres compromisos, per la qual cosa el professor Horace Engdahl de l’Acadèmia Sueca no va poder convidar el cantautor, com mana la tradició, a avançar-se per rebre el premi de mans del rei Carles Gustau. Després d’un aplaudiment per part dels més de 1.500 convidats a la cerimònia en honor de Dylan, va començar a sonar una guitarra a la qual es va unir la veu de Smith, que va cantar des del lloc reservat a l’orquestra, per sobre de l’escenari. Una emocionada Smith que es va acabar equivocant, va haver de parar i va demanar tornar a començar. “Podem reprendre aquesta estrofa? Ho sento, estic tan nerviosa...”, va assenyalar entre un gran aplaudiment la cantant, que va tenir una segona entrepussada, just abans que s’unís a la seua veu la Reial Orquestra Filharmònica d’Estocolm.

El president colombià, amb el premi i la medalla commemorativa, ahir a la capital noruega.

El president colombià, amb el premi i la medalla commemorativa, ahir a la capital noruega.

El president colombià, amb el premi i la medalla commemorativa, ahir a la capital noruega.

El president colombià, amb el premi i la medalla commemorativa, ahir a la capital noruega.

tracking