SEGRE

CRISI ECONOMIA

L’FMI advoca per una pujada de l’IVA per recaptar 15.000 milions d’euros

Alerta que l’alt atur i la baixa productivitat llastaran Espanya malgrat les reformes que s’han emprès || També aposta per més estalvis en sanitat i educació

La cap de la missió de l’FMI per a Espanya, Andrea Schaechter.

La cap de la missió de l’FMI per a Espanya, Andrea Schaechter.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les reformes empreses i les mesures adoptades per reforçar la confiança en l’economia espanyola “han fet efecte”, encara que l’ajustament “continua sent incomplet” i persisteixen debilitats estructurals, segons van assenyalar ahir els tècnics del Fons Monetari Internacional (FMI), que van revisar una dècima a l’alça els seus pronòstics de creixement del 2016 d’un 3,2%, igual que el 2015, mentre que el creixement del PIB es moderarà en 2,3 per cent el 2017, recomanant aplicar una “consolidació fiscal gradual” per col·locar el deute en una trajectòria descendent, reduir l’atur i millorar la productivitat.

El Fons Monetari encoratja la banca espanyola a emprendre fusions per guanyar eficiència

Considera que amb una pujada gradual dels tipus reduïts d’IVA i una reducció progressiva de les exempcions el Govern espanyol incrementaria en 15.000 milions d’euros la recaptació, per la qual cosa recomana a l’Executiu emprendre un ajustament fiscal. Va

assenyalar

especialment els sectors de la restauració i turisme.

L’FMI advoca així mateix per revisar a fons la despesa en sanitat i educació per veure si hi ha possibilitat de nous estalvis, malgrat reconèixer que cada vegada és més difícil trobar ineficiències després de les profundes retallades dutes a terme durant la crisi.

Alerta que a mitjà termini les perspectives de creixement de l’economia espanyola es veuran llastades per la feble pujada de la productivitat i per l’elevat atur estructural, malgrat que les reformes aplicades han atenuat aquest risc. Segons la seua opinió, la prioritat immediata passa per promoure la creació d’ocupació entre els aturats de llarga durada i els joves de baixa qualificació, per a la qual cosa urgeix a una millor coordinació de l’Estat amb els governs autonòmics, que tenen les competències.

Així mateix proposa una assignació “més eficaç” de les bonificacions a la contractació i fer “més atractius per als ocupadors” els contractes indefinits.

Tots els partits rebutgen les receptes del Fons Monetari? El PP i els grups parlamentaris de PSOE, Units Podem i Ciutadans van mostrar ahir sorpresa i rebuig davant de les recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI) que Espanya apugi l’IVA i revisi la despesa en educació i sanitat. Així ho van assenyalar els portaveus dels diferents grups parlamentaris.El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, veu “xocant” que l’FMI recomani a Espanya més reformes quan creix al 3,1% aquest any, per la qual cosa considera que a països com França, Itàlia o Alemanya els hauria d’exigir “el doble” al créixer les seues economies la meitat que l’espanyola. El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va dir que en els darrers anys hi ha hagut “excessives retallades” en educació i sanitat que comencen a tenir un “cost” en els serveis.

tracking