SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Lletrats del Parlament creuen que la partida del referèndum pot ser inconstitucional

Així ho recull el butlletí de la Cambra referent a les esmenes als Pressupostos || Ho van comunicar a la Mesa de la Cambra catalana, que va decidir tramitar els comptes igualment al no veure-ho rellevant

El regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, acompanyat del seu advocat, Benet Salellas.

El regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, acompanyat del seu advocat, Benet Salellas.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els lletrats del Parlament han avisat la Mesa de la Cambra que la disposició addicional 31 dels Pressupostos que preveu la celebració d’un referèndum podria ser inconstitucional, segons es recull al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), en què es recullen les 2.413 esmenes que els grups parlamentaris han presentat als comptes públics (vegeu la pàgina 13). Adverteixen que aquest punt dels Pressupostos podria tenir una connexió i una línia de continuïtat amb la resolució del Debat de Política General sobre el referèndum que ha estat recentment suspesa pel Tribunal Constitucional.

A més, recorden que l’article 87.1 de la llei orgànica del TC “imposa a tots els poders públics l’obligació de complir les resolucions” i que l’Alt Tribunal ja ha dictat incidents d’execució sobre les seues sentències. Al BOPC s’afirma que els membres de la Mesa són coneixedors d’aquest advertiment, però que consideren que les resolucions de l’Alt Tribunal “no són rellevants per a la tramitació del Pressupost”. Fonts de la Mesa van precisar que els lletrats van comunicar les seues reserves sobre el contingut dels Pressupostos, però la majoria que Junts pel Sí té va fer que es tramitessin els comptes igualment.

Diu al jutge que no reconeix tribunals que “no respectin drets polítics dels pobles”

La disposició 31 dels Pressupostos recull que el Govern ha d’habilitar durant el 2017 “les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari”.

Per la seua banda, PSC, Ciutadans i el Partit Popular han presentat esmenes contra aquesta part de l’articulat, ja que s’oposen a la celebració del referèndum, però Junts pel Sí i la CUP compten amb prou majoria perquè prosperi en el debat final dels comptes, que està previst per als dies 8 i 9 de febrer del 2017.

Els Pressupostos contemplen la celebració del referèndum d’independència fins per tres vies diferents: la disposició addicional 31, però també es preveuen 5,8 milions d’euros per a Processos electorals i consultes populars. A més, els comptes inclouen 330 milions per a un fons de contingència d’imprevistos, que no obliga el Govern a concretar a què dedicarà aquesta partida.

En declaracions a Equinox Radio –emissora en francès de Barcelona– va assegurar que el referèndum serà diferent al 9-N perquè, a diferència de l’expresident Artur Mas en aquell moment, ara compta amb una “majoria independentista” al Parlament.

Per la seua banda, el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián va apostar ahir per avançar el referèndum d’independència previst per al setembre del 2017 si els processos judicials oberts contra càrrecs sobiranistes deriven en inhabilitacions.

madrid

El regidor de la CUP a Vic Joan Coma va quedar ahir en llibertat amb retirada del passaport i l’obligació de comparèixer totes les vegades que sigui citat per l’Audiència Nacional.

Malgrat que el jutge Ismael Moreno adverteix en una interlocutòria que la seua situació canviarà si incompleix algun dels requeriments, l’edil va assegurar al sortir de les dependències judicials que continuarà aplicant la seua “lògica desobedient” fins que Catalunya assoleixi l’autodeterminació.

Coma es va mostrar indignat per la detenció i es va preguntar si arrestar un càrrec electe és la millor manera de preservar la unitat d’Espanya: “Tots els pobles han de mobilitzar-se una vegada per sempre per acabar amb l’actual regressió que està vivint l’Estat espanyol”, va reivindicar.

Mig centenar de familiars, amics i representants de la CUP i ERC van aplaudir la seua sortida en llibertat, que van celebrar amb crits reclamant la independència: “Sense por, ni un pas enrere”, van corejar.

Coma va insistir que el seu desig que Catalunya assoleixi la independència ha de defensar-se a les urnes i argumentat, i no a través de mesures repressives. “M ’han retirat el passaport, però en tindrem un de nou d’aquí a un any”, va manifestar Coma, amb referència a una hipotètica consecució de la indepedencia de Catalunya com a resultat del referèndum que el Govern vol convocar el setembre del 2017.

En la interlocutòria, el jutge Moreno detalla que se l’investiga per delictes de rebel·lió i incitació a la sedició després que fes un crida en un ple municipal a l’incompliment de lleis i a desobeir els tribunals, utilitzant la frase: “Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous.” Va ser citat el 14 d’octubre en qualitat d’investigat per aquests fets i no va comparèixer, per la qual cosa

explica el magistrat– amb la finalitat d’assegurar la seua presència al jutjat es va dictar interlocutòria de detenció. Segons va informar el seu advocat, el també diputat de la CUP, Benet Salellas, Coma va assegurar durant la declaració que no reconeix cap tribunal que “no respecti els drets polítics dels pobles” trepitjats, al seu entendre, en aquesta causa.

tracking