SEGRE

GUERRA ORIENT MITJÀ

Turquia i Rússia acorden un pla d’alto el foc per a tot Síria

Els dos països assoleixen un consens per estendre la treva pactada a Alep || Les converses per finalitzar el conflicte sirià exclouen, ara per ara, els EUA

El president turc i el rus durant la reunió del G-20 a Antalya (Turquia) el novembre del 2015.

El president turc i el rus durant la reunió del G-20 a Antalya (Turquia) el novembre del 2015.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Turquia i Rússia van arribar ahir a un acord sobre una proposta per a un alto el foc general a Síria a partir d’aquesta mitjanit passada. Els dos països havien assolit un consens que es presentarà als participants en el conflicte per ampliar la treva establerta a Alep a començaments d’aquest mes.

Ankara i Moscou van arribar a un acord amb el Govern de Damasc i grups opositors. Si el cessament d’enfrontaments té èxit, el règim i l’oposició iniciaran negociacions polítiques a Astanà, la capital del Kazakhstan, sota la tutela de Turquia i Rússia.

En la mesa de negociació s’establirien el Govern sirià de Bashar al-Assad i totes les forces opositores excepte els grups definits com a terroristes. El kurdosirià Partit de la Unió Democràtica (PYD) i el seu braç militar Unitats de Protecció del Poble (YPG), que combaten contra l’Estat Islàmic (EI) al nord del país, podrien quedar fora de les negociacions perquè Ankara els considera grups terroristes.

Rússia, l’Iran i Turquia van dir la setmana passada que estaven preparats per ajudar a mediar un acord de pau després de mantenir converses a Moscou, on van adoptar una declaració establint els principis a què qualsevol acord s’hauria d’adherir. Les negociacions no inclourien els EUA i serien diferents de les intermitents de l’ONU.

Turquia dóna suport a l’oposició siriana mentre que Rússia és fidel al Govern de Bashar al-Assad. La setmana passada, els ministres d’Exteriors de Turquia, Rússia i l’Iran es van reunir a Moscou i es van erigir com a potències garants per impulsar un acord de pau entre les parts en conflicte.

D’altra banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va criticar aquest dimarts, de nou, la falta de suport de la coalició liderada pels EUA en la lluita contra l’Estat Islàmic i fins i tot va arribar a acusar-la de donar suport als jihadistes i a grups rebels a Síria, com les diferents milícies kurdes que combaten al territori.

L’ambaixada nord-americana a Ankara, per la seua part, va negar categòricament que Washington proporcioni suport a “grups terroristes” com l’EI o les milícies kurdes, tal com va assegurar Erdogan.

tracking