SEGRE

EUSKADI TERRORISME

Un etarra expulsat de la banda crida ETA a tornar a la violència

Iñaki Bilbao amenaça el jutge Fernando Andreu: “Si l’agafo, el mataré”

L’etarra Iñaki Bilbao Goikoetxea.

L’etarra Iñaki Bilbao Goikoetxea.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’històric membre d’ETA Iñaki Bilbao Goikoetxea, expulsat del col·lectiu de presos de la banda el 2014 per continuar apostant per la violència, ha escrit un document titulat La guerra es guanya a trets, en què aposta per tornar a atemptar.

Es tracta d’un manuscrit de sis folis, publicat per El País després que se l’hi hagi interceptat a la presó Puerto III (Cadis), on el terrorista compleix condemna per assassinat, en el qual acusa de “traïció” l’actual direcció d’ETA. El text ha estat enviat al jutjat de vigilància penitenciària, que l’ha remès a l’Audiència Nacional per enaltiment de la violència.

Bilbao Goikoetxea, àlies Txikito, utilitza paraules d’Argala, etarra que va participar el 1973 en l’assassinat de Luis Carrero Blanco: “La derrota serà per als que tenint les armes les van amagar covardament a l’hora de la lluita i pretenen entregar-les al feixisme; per als que podent haver estat referents en la lluita i que sense fe en la dignitat i en l’ideal van gastar el seu temps i prestigi en tractes vergonyosos amb l’enemic i es van convertir en patètics”.

Bilbao Goikoetxea, condemnat a 45 anys de presó per l’assassinat del regidor socialista Juan Priede el març del 2002, és conegut per la seua extrema violència i ha protagonitzat nombrosos incidents en les compareixences davant els jutges, que ha insultat i amenaçat de mort en diverses ocasions –rebent noves condemnes per haver-ho fet–. “Feixista”, “porc”, “t’arrancaré la pell a tires” o “acabaràs com Carrero Blanco” són alguns dels insults i amenaces que Bilbao ha dedicat als magistrats.

En aquest sentit, va amenaçar fa uns dies el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu durant un interrogatori a través de videoconferència. Andreu interrogava Bilbao precisament sobre el contingut de la carta confiscada a la presó de Puerto III.

Bilbao Goikoetxea va proferir les seues amenaces quan tot just havia començat la declaració i va dir: “Vostè és el diable del País Basc i no diré res. Em pot obrir tots els sumaris que vulgui, no diré res.” Tot seguit, el jutge li va preguntar si era tot el que havia de dir i ell va insistir: “Vostè és el diable del País Basc i si l’agafo el mataré”, després de la qual cosa va finalitzar l’interrogatori.

tracking