SEGRE

PARTITS POLÍTICA

Rajoy dóna suport a Cospedal perquè segueixi a la secretaria general del PP

Ximo Puig recolza Susana Díaz però la militància decidirà qui és el líder || PSOE, Podem i Ciutadans fan bloc per exigir la comissió sobre la caixa B del PP

Rajoy va començar l’any amb una caminada a Galícia.

Rajoy va començar l’any amb una caminada a Galícia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, es pronunciarà “en el seu moment” sobre la continuïtat o no de María Dolores de Cospedal al capdavant de la secretaria general de Partit Popular, si bé considera que “acredita mèrits més que suficients” per tirar endavant més d’una tasca política.

Així ho assegura en una entrevista al Faro de Vigo al ser preguntat expressament si Cospedal repetirà com a secretària general del PP. Els populars celebraran entre el 10 i el 12 de febrer el XVIII Congrés Nacional, en el qual una de les principals incògnites és si l’actual ministra de Defensa segueix com a número dos de la formació, un lloc que ocupa des del juny del 2008.

El líder dels populars insisteix que vol esgotar la legislatura a pesar de la seua debilitat parlamentària

Així mateix, Rajoy va insistir que vol esgotar la legislatura, però va esquivar la pregunta sobre si es veu dotze anys al capdavant de l’Executiu, com va augurar el vicesecretari d’Organització del Partit Popular, Fernando Martínez Maíllo. “Veurem si som capaços entre tots de construir i després Déu dirà”, va assegurar.

Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va instar Mariano Rajoy a treballar perquè hi hagi pressupostos i va assegurar que seria una “enorme irresponsabilitat” per part del PP fer algun “tipus de xantatge” amb la possibilitat de convocar noves eleccions.

En clau interna, Puig va afirmar que té “estima política i personal per Susana Díaz”, però va precisar que és ella “qui ha de decidir” si es presenta o no com a candidata a liderar el PSOE, malgrat que la persona que finalment dirigirà el partit serà “qui la militància decideixi”.

Al seu torn, el PSOE, Units Podem i Ciutadans uniran forces al Congrés per exigir que Rajoy expliqui el finançament del Partit Popular en la comissió d’investigació que sobre aquest assumpte els socialistes i el partit taronja volen impulsar a la Cambra Baixa quan torni l’activitat parlamentària a finals del present mes de gener.

El PSOE té registrada des de l’estiu al Congrés una sol·licitud de creació d’una comissió que investigui “les trames de corrupció i finançament del PP i la seua cúpula”, un òrgan que Ciutadans va pactar amb el Partit Popular en l’acord d’investidura que es posaria en marxa abans que es complissin tres mesos de la formació de govern.

I és que, des del PSOE, el president de la gestora, Mario Jiménez, va avançar que la formació exigirà, entre d’altres, que Rajoy comparegui en aquesta comissió per haver estat al capdavant de la formació “durant els anys que s’investigaran”. Un nom al qual Ciutadans ja va dir en el seu dia que no descartava donar suport. “S’ha de cridar a declarar tots aquells que entenguin que poden aportar i [Mariano Rajoy] ha estat president, alt responsable del PP i del Govern durant els anys que s’investigaran en aquesta comissió”, va afirmar el dirigent socialista.

La proposta dels socialistes planteja sis mesos d’investigació i de compareixences, i posteriorment s’elaboraran unes conclusions. Jiménez assegura que s’haurà d’esperar el resultat d’aquest treball, però que, segons com siguin aquestes conclusions, “s’hauran d’assumir responsabilitats polítiques”.

tracking