SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Domènech reclama eleccions i el Govern insisteix en el referèndum

El dirigent dels comuns rebutja un altre 9-N al “no aportar ni solucionar res” || La Generalitat els insta a no defugir el compromís sobre una consulta

Munté, Junqueras i Puigdemont, ahir durant la primera reunió del Govern aquest 2017.

Munté, Junqueras i Puigdemont, ahir durant la primera reunió del Govern aquest 2017.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va reafirmar ahir el seu “compromís inequívoc” amb la celebració aquest any d’un referèndum independentista i va retreure la postura del líder dels comuns al Congrés, Xavier Domènech, de rebutjar una consulta unilateral i advertir que Catalunya “necessita eleccions ja”.

Tot just una setmana i mitja després que l’independentisme i els comuns escenifiquessin unitat al voltant de la defensa d’un referèndum acordat, en la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum celebrada al Parlament el 23 de desembre, Domènech va plantejar ahir un avançament electoral, ja que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es manté en el càrrec “sota compromisos que està clar que no complirà”, com ara “aconseguir la independència per al 2017” o defensar ara un referèndum que “considerava una pantalla passada”. Domènech va considerar que repetir una consulta unilateral com la del 9-N “no aportaria res de nou i no seria la solució” a la “crisi territorial”.

Llança una campanya per convèncer comuns i socialistes del ‘sí’ en un referèndum

“Un referèndum unilateral no es diferenciaria del 9-N, que no va tenir efectes polítics o jurídics vinculants. El 9-N va ser una mobilització popular, però repetir el que ja es va fer no creiem que aporti res de nou i no seria la solució”, va subratllar el portaveu d’En Comú Podem.

Però, des de la Generalitat, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, va instar l’espai dels comuns a “no defugir” el compromís del referèndum i va insistir que el Govern manté la voluntat de convocar-lo aquest any, la qual cosa “no és contradictòria” amb seguir amb la mà estesa per poder pactar-lo.

En la roda de premsa posterior a la primera reunió del Govern del nou any, Munté va ser taxativa al reiterar que la Generalitat “manté el compromís inequívoc de celebrar un referèndum a Catalunya el 2017”.

“A Xavier Domènech li suggeriria que pensi si ens podem permetre defugir aquesta amplíssima voluntat del 80% de la ciutadania i 83 diputats del Parlament, entre els quals hi ha els de la seua família política. No podem defugir aquesta voluntat i no ens fa cap por seguir endavant amb aquests treballs, mantenir la mà estesa per a un referèndum acordat i treballar per poder fer-ho efectivament”, va afirmar la portaveu del Govern.

La crida de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural a assistir amb fanalets amb estelades a la cavalcada dels Reis Mags a Vic i demanar una República catalana a Ses Majestats d’Orient ha desencadenat dures crítiques des de Ciutadans, PP i PSOE. Les formacions i associacions no independentistes han carregat durament contra la campanya de l’independentisme a Vic, al fet que s’uneix que aquesta és la cavalcada que retransmetrà aquest any TV3. En aquest sentit, el president del Govern, Mariano Rajoy, va criticar que es polititzi la cavalcada de Reis de Vic portant fanalets amb estelades i va reclamar que sigui una “festa per a nens” com ha estat sempre. “Segons la meua opinió, totes les altres coses sobren. Això no és política, és sentit comú”, va emfatitzar.

Ciutadans va carregar també contra la crida “patètica” i “lamentable” de l’ANC i Òmnium. En la mateixa línia es va expressar el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, que va demanar “no polititzar” les festes infantils. Les crítiques van motivar que el Govern sortís al pas, expressant “respecte” per la iniciativa, però se’n va desmarcar al recordar que ve de la societat civil, segons va subratllar la portaveu del Govern, Neus Munté.

L’ANC es va defensar de les crítiques que al·legaven que la petició de la seua sectorial de Vic s’emmarca dins de la “normalitat”, tenint en compte que fa quatre anys que es porta a terme. D’altra banda, l’ANC va presentar ahir una campanya per convèncer comuns i socialistes de votar en un referèndum d’independència. El president, Jordi Sànchez, va explicar que convenceran aquests votants “d’una manera clara i sense por” amb la campanya Fem futur, que prioritzarà les àrees metropolitanes de Barcelona i de Tarragona.

tracking