SEGRE

POLÍTICA EUA

Trump admet que Rússia està darrere dels atacs cibernètics de la campanya electoral

Assegura que “serà el productor de llocs de treball més gran que Déu ha creat mai” || El president electe insisteix que aixecarà un mur a la frontera amb Mèxic i que aquest país en pagarà la construcció

Trump, ahir a la Trump Tower, a Nova York, durant la compareixença davant la premsa.

Trump, ahir a la Trump Tower, a Nova York, durant la compareixença davant la premsa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, va reconèixer ahir que Rússia va estar darrere dels atacs cibernètics realitzats en el procés electoral que va culminar amb els comicis del 8 de novembre. “Hackejar és dolent, no hauria d’haver ocorregut”, va afirmar Trump en una roda de premsa a Nova York, la primera que concedeix des del juliol del 2016, referint-se als informes d’intel·ligència que indiquen els atacs cibernètics russos que el van poder beneficiar durant la campanya electoral. “Sobre el pirateig, crec que va ser Rússia”, va agregar, en una posició que canvia opinions anteriors en les quals es mostrava reticent a acceptar que Moscou estés darrere d’aquestes accions, que van afectar especialment el bàndol demòcrata. El president electe va afirmar que els EUA estan patint atacs cibernètics de “tot el món”, “ja sigui Rússia, la Xina o qualsevol”. Tot i així, Trump va dir que “mai tornarà” a ocórrer a partir que ell arribi a la Casa Blanca i va expressar la necessitat de reconstruir els llaços amb Rússia respecte a l’“horrible” relació que existeix actualment i que serviria, va afirmar, per lluitar contra el jihadisme. Trump va criticar les “notícies falses” publicades sobre ell i va insinuar que, “potser” la informació –que va qualificar d’“infàmia”– sobre el suposat xantatge a què podria estar sotmès per Rússia, procediria dels mateixos serveis d’Intel·ligència nord-americans. El magnat va atacar a més la CNN i el digital Buzzfeed per la suposada existència de documents comprometedors i va dir que “mai” haurien d’haver-se filtrat informes d’intel·ligència.

D’altra banda, Trump va insistir que demanarà la construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic, anunciat un termini límit d’any i mig per començar les obres, i va dir que aquest país acabarà pagant-lo, “amb impostos o pagaments” directes. Tot i així, Trump va dir que té “respecte” pel poble de Mèxic i el seu Govern, i va assegurar que les autoritats mexicanes “no tenen la culpa del que està passant” amb la migració il·legal, va agregar.

Trump suggereix que les agències d’Intel·ligència dels EUA han creat “notícies falses” contra ell

El president electe va assegurar també que serà “el productor de llocs de treball més gran que Déu ha creat mai” i va afirmar que en les properes setmanes s’anunciaran “grans notícies” sobre projectes empresarials al país. Trump es va referir en concret al sector farmacèutic, lamentant que la majoria dels medicaments que es consumeixen als EUA es fabriquin fora i va assenyalar que és necessari el retorn d’aquesta producció. A més, va expressar la intenció de reformar els processos de compra de productes farmacèutics per estalviar “milers de milions de dòlars”.

El magnat, finalment, va dir que cedirà tot el control dels seus negocis als seus dos fills adults i a un col·laborador, però no liquidarà els seus actius en l’empresa. Trump va subratllar que si volgués podria continuar dirigint la seua companyia mentre sigui a la Casa Blanca.

El president sortint dels EUA, Barack Obama, va pronunciar aquest dimarts a Chicago el discurs de comiat, a deu dies d’abandonar la Casa Blanca. Obama es va acomiadar agraint al país i a tots els nord-americans dels quals “he après cada dia” i gràcies als quals va aconseguir convertir-se en un “millor president”. “I em feu una millor persona”, va agregar. El president va assenyalar que el “canvi només ocorre quan la gent comuna s’involucra i camina junta per exigir aquest canvi”, subratllant després que precisament gràcies a les mesures adoptades durant aquests últims vuit anys “els EUA són un lloc millor i més fort” que a l’inici del seu mandat.

No obstant, Obama va recordar que depèn de “tots” els nord-americans assegurar-se que el Govern pugui fer front als “molts desafiaments” a què Washington encara s’enfronta i va animar la ciutadania a mantenir-se vigilant per defensar la democràcia.

En el seu discurs i de cara a la nova legislatura, dirigida per un republicà que s’ha acusat, principalment en campanya, d’una retòrica extensament divisiva, Obama va afirmar que la qüestió de la raça “continua sent una de les forces més potents i, sovint divisiva” en la societat nord-americana, si bé va assenyalar que les relacions interracials són “millors que fa deu, vint o trenta anys, independentment del que digui la gent”.

Obama va tancar el discurs comprometent-se a seguir al costat dels ciutadans “com un més durant els dies restants”. “Us demano que cregueu”, va afegir. “Yes, we can’”, va afirmar, amb referència al seu famós lema de campanya. “Sí, podem. Sí, hem pogut”, va concloure.

Trump, ahir a la Trump Tower, a Nova York, durant la compareixença davant la premsa.

Trump, ahir a la Trump Tower, a Nova York, durant la compareixença davant la premsa.

tracking