SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

La Xina alerta d’un enfrontament militar si Trump manté els seus “desafiaments”

El futur secretari d’Estat dóna a entendre que no permetrien a Pequín accedir a les illes del mar de la Xina Meridional que reclamen països veïns || Anunci d’un informe del pirateig rus d’aquí a 90 dies

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, genera els primers conflictes.

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, genera els primers conflictes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diari Global Times, lligat al Partit Comunista de la Xina, va publicar ahir un crític editorial en el qual adverteix que si la diplomàcia de l’equip del president electe dels EUA, Donald Trump, prossegueix amb els seus desafiaments, les dos parts “haurien de pensar a preparar-se per a un enfrontament militar”. L’article té l’origen en les al·lusions que el secretari d’Estat designat per Trump, Rex Tillerson, va fer durant la compareixença davant del Comitè de Relacions Internacionals del Senat dimecres passat, on va donar a entendre que

Washington

El Congrés dels EUA aprova el primer pas legislatiu per derogar el pla sanitari d’Obama

no permetria a Pequín accedir a les illes del mar de la Xina Meridional que reclamen països veïns.

“Com que Trump encara ha de jurar el càrrec, la Xina ha mostrat contenció cada vegada que els membres del seu equip han expressat punts de vista radicals, però els EUA no haurien de pensar que Pequín té por de les seues amenaces”, assenyala el rotatiu estatal. “Llevat que Washington planegi llançar una guerra a gran escala al mar de la Xina Meridional, qualsevol altre mètode per evitar l’accés xinès a aquestes illes serà estúpid”, va assegurar Global Times, conegut pels seus punts de vista bel·licistes i nacionalistes.

El diari fins i tot llança la hipòtesi d’un conflicte atòmic, a l’assenyalar que “Tillerson faria bé a posar-se al dia en estratègies nuclears si vol que una potència nuclear (amb referència a la Xina) es retiri dels seus propis territoris”. Tillerson va comparar en la seua compareixença les accions de la Xina a les illes disputades amb l’annexió russa de Crimea, i va assegurar que el nou Govern de Trump, que assumeix la presidència el 20 de gener, enviarà a Pequín un clar senyal que ha d’aturar la seua ampliació artificial dels illots de la zona que controla.

En un altre ordre de coses, Trump va anunciar que el seu equip conclourà en el termini de 90 dies un informe sobre els atacs cibernètics procedents de Rússia, a la vegada que va assegurar que l’FBI no hauria d’haver deixat Hillary Clinton ser candidata presidencial perquè era “culpable”.

D’altra banda, el Govern mexicà va anunciar un canvi en la seua ambaixada dels EUA després de la presa de possessió de Trump, que ha promès construir un mur a la frontera comuna i que sigui Mèxic qui assumeixi els costos. D’altra banda, les filles de George W. Bush donen consells a les del president Barack Obama en un article sobre la vida després de la Casa Blanca.

L’advocada de Donald Trump Sheri Dillon va fer una llarga dissertació de les mesures legals adoptades per Trump amb l’objectiu d’aïllar els seus negocis privats de la gestió presidencial. Poques persones han arribat a la Casa Blanca amb tanta riquesa com Trump. Té uns 1.500 milions de dòlars i uns ingressos anuals d’uns 160 milions. Però existeixen poques certeses sobre aquests fons, ja que Trump s’ha negat a donar a conèixer les liquidacions d’impostos dels últims anys.

Dubtes sobre el pla del magnat per aïllar-se dels negocisEl pla anunciat pel president electe dels Estats Units, Donald Trump, per deslligar-se dels seus negocis privats planteja dubtes sobre la possibilitat que sigui molt difícil, o impossible, evitar conflictes d’interessos. Trump arribarà a la Casa Blanca el dia 20 de gener “amb més conflictes d’interessos que qualsevol altre president en la història”, va afirmar el professor de Dret de la Universitat de Minesota Richard W. Painter.

tracking