SEGRE

POLÍTICA PSOE

Patxi López fa el primer pas per liderar el PSOE en el congrés del partit del juny

S’avança a Susana Díaz a l’espera de la decisió de Pedro Sánchez || La gestora demana no mirar-se el melic en el comitè federal que ha fixat el calendari per posar fi a la interinitat en la direcció

El president de la gestora, Javier Fernández, en la intervenció d’ahir al comitè federal del PSOE.

El president de la gestora, Javier Fernández, en la intervenció d’ahir al comitè federal del PSOE.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exlehendakari Patxi López obrirà avui la carrera de les primàries del PSOE, una vegada que el comitè federal va fixar ahir que aquestes se celebrin al maig i que el 39è congrés ordinari sigui el 17 i 18 de juny, amb només cinc vots en contra.López, que presentarà la seua candidatura a la Fundación Diario Madrid, després d’haver-ho comunicat ahir al president de la gestora, Javier Fernández, va parlar també amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, i altres barons del seu partit, alguns dels quals havia sondejat en els últims dies per sospesar els suports amb què compta. El que va ser home de confiança del dimitit Pedro Sánchez i president del Congrés en la passada legislatura es converteix així en el primer a fer el pas per intentar succeir-lo.

Dirigents socialistes afirmen que la candidatura de López està dirigida a “frenar” les aspiracions de Sánchez: “El problema aquesta tarda el té Pedro”, van apuntar fonts properes a un dels principals barons del partit. Altres fonts van considerar que la forma “ràpida” i “precipitada” amb la qual el basc salta a l’arena reflecteix que la candidatura “no arribarà al seu final”, sinó que només pretén guanyar adhesions per finalment pactar amb Susana Díaz.

Defensa un PSOE “integrador” i “desacomplexat” i evita anunciar la candidatura

No obstant, si Sánchez no tira la tovallola, aquesta operació que alguns atribueixen al rubalcabisme deixaria de tenir sentit. Malgrat que Pedro

Sánchez

no ha reaccionat encara a la notícia, fonts del sanchisme van assegurar que està “dolgut” , mentre que l’equip de la presidenta andalusa, Susana Díaz, donava per segur que hi haurà “competició” en les primàries i van subratllar que ella prendrà la decisió de presentar-se o no al marge del que facin Patxi López o Pedro Sánchez.

Susana Díaz va defensar un PSOE “integrador” i “desacomplexat” i va evitar anunciar la seua candidatura per liderar el partit afirmant que “avui no toca”.

A tots els candidats que es presentin, el president de la gestora, Javier Fernández, els va demanar que actuïn “amb respecte entre ells, als procediments i al partit”, en una intervenció davant del comitè federal en la qual va garantir que el procés serà “obert” i “transparent” i “participatiu”.

Fernández, que va cridar el seu partit a abandonar l’“endogàmia” i el “cofoisme”, va exigir també “lleialtat” als crítics i “unitat” en la tasca d’oposició parlamentària, de la qual va defensar els seus rèdits, perquè l’“agenda del PSOE torni a caminar de la mà de l’agenda d’Espanya”.

Els crítics van insistir que el congrés havia de celebrar-se abans per posar fi a l’actual situació d’interinitat, però han acatat la data proposada per la gestora al considerar que l’important ara és centrar-se en el projecte polític.

D’altra banda, Miquel Iceta va reclamar la participació del PSC en tots els processos interns del PSOE, de cara a les primàries del maig i al congrés federal del juny.

Segons van informar fonts socialistes, Iceta va indicar en la seua intervenció durant el comitè federal que el PSC vol “participar activament en el procés per sortir de la crisi” oberta al PSOE després de la dimissió de Pedro Sánchez “des dels criteris de respecte, lleialtat, llibertat i sinceritat”.

Així doncs, es va referir al discurs inicial del president de la gestora, Javier Fernández, en el qual va afirmar que “el socialisme és un projecte que apel·la a la raó”, però el líder dels socialistes catalans creu també que “no pot deixar al marge els sentiments”. “Sentiments d’identitat i de justícia, que són els que ens igualen”, va apuntar.

Segons Iceta, el PSC se sent “molt còmode amb la idea de ciutadania com a element que vertebra un projecte polític”. “Ciutadania espanyola, que és la que tenim, la que ens dóna uns drets i unes llibertats. Per això no som independentistes”, va explicar el líder dels socialistes catalans.

tracking