SEGRE

POLÍTICA EUA

Trump suggereix la possibilitat d’aixecar les sancions a Rússia

El president electe demana al Kremlin col·laboració contra el terrorisme || El Govern xinès reitera als EUA que el principi de la “Xina única” és “innegociable”

El president electe, Donald Trump, ahir a l’edifici que porta el seu nom a Nova York.

El president electe, Donald Trump, ahir a l’edifici que porta el seu nom a Nova York.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, ha obert la possibilitat d’aixecar les sancions a Rússia imposades per l’encara president, Barack Obama, si el Kremlin col·labora en la lluita contra el terrorisme i en altres objectius. En una entrevista a The Wall Street Journal publicada aquest divendres, Trump va assegurar, tanmateix, que mantindrà intactes les sancions “almenys per un temps”. El magnat es va referir d’aquesta manera a les mesures econòmiques contra organismes i empreses russes que Obama va imposar abans de finalitzar el 2016 com a represàlia per la suposada ingerència del Kremlin en els passats comicis presidencials als EUA.

El president electe també va reiterar la seua disposició a reunir-se amb el cap de l’Estat rus, Vladímir Putin, després de la presa de possessió, que tindrà lloc el 20 de gener. A l’entrevista, Trump també va ser preguntat per la política d’“una sola Xina” de Pequín, que Washington reconeix des que el 1979 va trencar les relacions diplomàtiques amb Taiwan, i va respondre que “tot és negociable”. Va posar com a condició a Pequín per mantenir la política d’“una sola Xina” que mostrin canvis en les polítiques monetàries i de comerç.

El Govern xinès, per la seua banda, va advertir els Estats Units que el principi d’una “Xina única”, que té en compte els drets de sobirania del gegant asiàtic sobre Taiwan i les illes del mar de la Xina meridional, és innegociable i s’ha de reconèixer la importància que té com a pilar en les relacions entre els dos països. El president sortint, Barack Obama, va dedicar un elogi sense pal·liatius al poble nord-americà en el seu discurs setmanal d’ahir, l’últim del mandat abans de cedir el poder a Donald Trump, i en el qual va demanar als nord-americans que “mai donin per feta la democràcia”. En un altre ordre de coses, diversos congressistes demòcrates van anunciar ahir que s’absentaran en la presa de possessió de Trump i trencaran així una tradició històrica del Congrés dels EUA. El magnat va arremetre contra els parlamentari, i va acusar-ne un, el congressista i líder de drets civils John Lewis, de només parlar, parlar i parlar.

tracking