SEGRE

JUDICI CORRUPCIÓ

Bárcenas declara que els diners a Suïssa eren el seu “fons de pensions”

Els 48 milions procedeixen, segons va dir, de mediar en operacions comercials, però no aporta documents || Nega la relació del PP amb les seues activitats: “És absurd”

Imatges de la declaració d’ahir de Luis Bárcenas durant el judici del ‘cas Gürtel’.

Imatges de la declaració d’ahir de Luis Bárcenas durant el judici del ‘cas Gürtel’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’extresorer del PP Luis Bárcenas va explicar ahir per primera vegada, però sense documents que ho acreditin, alguns dels ingressos als comptes que té a Suïssa, procedents de la seua intermediació en operacions comercials a l’exterior i que mantenia com “un fons de pensions fora d’Espanya”.

Ho va relatar durant la segona jornada de la seua compareixença en el judici de Gürtel a l’Audiència Nacional i davant de la sorpresa de la fiscal, Concepción Sabadell, que li va preguntar per què no havia aportat les dades en les seues successives declaracions judicials.

Però Bárcenas, que va reconèixer que no tenia documents, com ara contractes o factures que demostressin aquestes operacions, va explicar que la seua intenció era haver quadrat les dades abans i presentar una “documentació exhaustiva”, tal com es va comprometre a fer el febrer del 2013, quan li van demanar per primera vegada sobre els seus comptes a Suïssa, on va arribar a acumular 48,2 milions d’euros. Els seus diners a Suïssa, va dir, eren per a ell “com un fons de pensions”, i ho mantenia ocult a Hisenda perquè tot el que ingressava allà, la major part en metàl·lic, tenia l’origen en operacions que realitzava fora d’Espanya. “Eren fons que pensava que no havia de declarar a Espanya o simplement no els va declarar?”, li va preguntar llavors la fiscal, a la qual cosa va respondre: “Simplement, no els vaig declarar.” Durant l’interrogatori, la fiscal li va preguntar si és cert que el 12 de febrer del 2009, sis dies després que esclatés el cas Gürtel, va atorgar poders al seu “amic” i suposat testaferro Iván Yáñez per manejar els seus comptes a Suïssa per “desavinences” dins del PP, tal com va reflectir el seu gestor suís en un document intern.

En aquell moment, va apujar el to de les seues paraules i va assegurar que és “absurd” que “hagin volgut treure alguna cosa d’on no hi ha absolutament res” i que en tot cas el que podia tenir era “tensió professional”.

Per intentar justificar els seus diners a Suïssa, es va referir a un quadre que va elaborar i que inclou operacions de 8 milions d’euros amb la compravenda d’obres d’art, accions en empreses o activitats amb una serradora de fustes a Costa Rica.

tracking