SEGRE

EUA GOVERN

Trump ordena la retirada dels EUA del pacte transpacífic de comerç

Anuncia una “baixada massiva” d’impostos i la desregulació del mercat || El seu Govern afirma que està disposat a col·laborar amb Rússia contra l’EI

Trump durant una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca.

Trump durant una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va complir ahir una de les seues promeses de campanya i va firmar una ordre per retirar el país de l’acord TPP, peça clau del llegat comercial i a Àsia-Pacífic del seu antecessor, Barack Obama, juntament amb dos més contra l’avortament i per congelar la contractació de funcionaris.

Hi havia molta expectació sobre les ordres executives que volia presentar ahir Trump, a l’inici de la seua primera setmana completa com a president i després que el mateix divendres, el dia de la investidura, el magnat en firmés una per començar a desmantellar la reforma sanitària d’Obama, l’anomenada Obamacare.

Una demanda acusa Trump de violar la Constitució al rebre diners d’altres estats

La retirada del país del TPP és “una gran cosa per als treballadors nord-americans”, va declarar Trump al Despatx Oval, que va anunciar també després d’una reunió amb líders empresarials que té intenció de reduir de forma “massiva” tant els impostos com la regulació al mercat. Va informar que abaixarà els impostos fins al 15 o 20 per cent –davant el 35% actual– i que reduirà en un 75% la regulació del mercat.

El TPP va ser negociat pel Govern de l’expresident Obama, que va fer d’aquest acord una de les seues prioritats en matèria comercial dins de l’estratègia per aprofundir els llaços amb la regió d’Àsia-Pacífic.

D’altra banda, el nou portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va assegurar en la seua primera roda de premsa que el Govern de Trump està obert a col·laborar amb Rússia en la lluita contra els jihadistes de l’Estat Islàmic (EI).

Tres dies després d’arribar a la Casa Blanca, Trump ja s’enfronta a una primera demanda que va ser presentada ahir a Nova York, que l’acusa de violar la Constitució pels ingressos que reben els seus negocis de part de governs estrangers, entre aquests el lloguer d’espais a la Torre Trump a un banc oficial de la Xina i a l’oficina de turisme d’Abu Dhabi, segons els demandants.

La UE recorda a May que encara no pot negociar pactes bilaterals ? La Comissió Europea va recordar ahir a la primera ministra britànica, Theresa May, que la negociació d’acords comercials és una competència “exclusiva” de la UE i que els estats membres no poden negociar pactes d’aquest tipus amb tercers mentre siguin membres del bloc, per la qual cosa haurà d’esperar que es consumi el Brexit si vol tancar un acord de lliure comerç amb els EUA. May, que aquest divendres serà la primera líder europea que rep el nou president dels EUA, Donald Trump, a la Casa Blanca, va avançar la setmana passada que en el seu viatge a Washington abordarà la possibilitat d’un acord comercial bilateral.

tracking