SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

L’FMI demana incrementar l’IVA i limitar la prestació d’atur

Per afrontar el deute públic i reclama vincular el cobrament de l’atur a la recerca de feina || L’entitat aposta a més per implantar el contracte únic

L’FMI indica que Espanya tornarà aquest any a nivells precrisi.

L’FMI indica que Espanya tornarà aquest any a nivells precrisi.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fons Monetari Internacional (FMI) va destacar ahir la “impressionant recuperació econòmica” d’Espanya, però va insistir en la necessitat d’apujar la recaptació per IVA i vincular el cobrament de les prestacions d’atur a la recerca activa de treball.

L’entitat recomana reforçar la verificació de la recerca activa d’una ocupació per rebre un subsidi d’atur i emprendre pujades d’impostos com l’IVA més que dur a terme ajustaments de la despesa. A nivell general, l’organisme destaca en l’anàlisi sobre l’economia espanyola que la reforma laboral del 2012 ha millorat el funcionament del mercat de treball, tot i que assenyala que encara persisteixen “importants rigideses”, incloent la dualitat del mercat. L’organisme defensa a més que sense moderació salarial, Espanya hauria perdut gairebé un milió més de llocs de treball.

L’FMI creu que sense moderació salarial Espanya hauria perdut gairebé un altre milió de llocs de treball

L’FMI proposa la introducció d’un contracte únic de durada indefinida la indemnització del qual per acomiadament s’incrementi gradualment al llarg del temps i que podria coexistir amb altres contractes en sectors amb elevada temporalitat com el turisme o l’agricultura. Com a alternativa a aquest contracte únic, planteja la introducció gradual del model de motxilla austríaca, que permetria als treballadors traslladar d’una ocupació a una altra els drets d’indemnització per acomiadament independentment dels tipus de contracte sota els quals es doni servei.

D’altra banda, l’organisme dirigit per Christine Lagarde va subratllar que preveu que Espanya recuperi els nivells precrisi “a mitjans d’aquest any”, encara que es moderarà en els propers dos anys, després del 3,2 per cent del 2016, amb creixements estimats del 2,3% i 2,1%, respectivament. Tanmateix, va advertir que dos terços del creixement durant el 2016 van ser a causa de “factors externs” com els menors preus del petroli o els baixos tipus d’interès impulsats pel Banc Central Europeu (BCE).

L’economia creix el 2016 un 3,2% i acumula tres anys a l’alça? La fortalesa del consum de les famílies i de la inversió empresarial va mantenir el creixement de l’economia en el 3,2% el 2016, tercer any consecutiu d’avenç, encara que es va quedar una dècima per sota del que havia previst el Govern central. D’acord amb la dada avançada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), entre octubre i desembre el ritme de creixement trimestral es va mantenir en el 0,7%, encara que en termes interanuals va ser del 3%, dos dècimes menys que en el trimestre precedent.

tracking