SEGRE

tribunals

Mas, Ortega i Rigau entren al TSJC després de rebre el suport de milers de persones

Defensen que tornarien a posar les urnes i acusen l’Estat d’“intolerant”

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau han arribat a les 9.25, amb gairebé mitja hora de retard, a les portes de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acompanyats de Carles Puigdemont i el seu Govern, per iniciar el judici pel 9 N del 2014.

Sobre les 8.20 hores, els tres acusats han sortit del Palau de la Generalitat, acompanyats pel Govern en ple i càrrecs electes de les forces sobiranistes, per dirigir-se lentament i a peu fins al Palau de Justícia de Barcelona, als voltants dels quals els esperaven milers de persones per expressar-los el seu suport amb crits d'ànim com "Ni un pas enrere", "No esteu sols" o "Independència".

Mas, Ortega i Rigau encapçalaven la comitiva, al costat de Puigdemont, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, seguits de càrrecs de Junts pel Sí, la CUP i els 'comuns' i recolzats al llarg del trajecte per persones que han acudit a mostrar el seu rebuig al judici per la consulta del 9 N, que feien onejar banderes 'estelades' i cantaven "L'estaca" de Lluís Llach o "Els Segadors".

A l'altura del Fossar de els Moreres, al barri del Born de Barcelona, la comitiva s'ha detingut per cantar l'himne català, acompanyats per membres de La Coronela, agrupació que recrea una històrica milícia encarregada de la defensa de la ciutat de Barcelona el 1714 davant les tropes borbòniques.

Sobre les 9.05, la capçalera de la marxa ha passat per sota de l'Arc de Triomf, al Passeig de Lluís Companys, decorat amb un gran cartell amb el lema "Love democracy" (Estima la democràcia) penjat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis, entitats convocants de la mobilització sobiranista.

Aquest últim tram fins a les escalinates del Palau de Justícia, al mateix Passeig de Lluís Companys, l'han recorregut lentament, entre els crits de joia i els crits d'"Independència" dels milers de congregats que han respost a la convocatòria de les entitats sobiranistes, molts dels quals exhibien 'estelades' i cartells amb lemes com "Les urnes no es jutgen" o "Votar és democràcia".

Abans d'entrar a la seu del TSJC, Mas, Ortega i Rigau han pujat en una tarima per saludar els assistents a la concentració i expressar-los el seu agraïment, encara que no han pres la paraula.

Els tres encausats, que estaven citats a les 9.00 hores, han arribat doncs amb a prop de mitja hora de retard al TSJC, on entre avui i divendres seran jutjats pels delictes de desobediència greu i prevaricació en mantenir la consulta del 9 N malgrat que el Tribunal Constitucional l'havia suspès cinc dies abans.

Recorreran a Estrasburg si són inhabilitats en el judici pel 9-N

L’expresident de la Generalitat Artur Mas va assegurar ahir que afronta amb serenitat l’inici avui del judici pel 9-N al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el qual es presentarà “amb el cap ben alt” i sense “demanar perdó per res”, ja que es va enfrontar a un Estat “intolerant i de l’ordeno y mando”. Acompanyat per les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, que també seran jutjades, va destacar que el 9-N de 2014 van defensar “noblement” el que una gran majoria dels catalans els demanava i van canalitzar com a Govern el moviment “ciutadà, pacífic i cívic”. “Vam fer el que havíem de fer. Ho tornaríem a fer.

Entrarem al Palau de Justícia amb el cap ben alt, procurant representar amb la màxima dignitat els 2,3 milions de persones que van votar el 9-N i van donar una lliçó de democràcia davant de tot el món”, va declarar, i va considerar que el judici pot ser un “accelerador” per eixamplar la base social del sobiranisme, ja que no se’ls jutja per declarar la independència, sinó per ajudar a posar urnes”. “Ens volien de genolls i ens trobaran dempeus. Ens volien amb l’esquena doblegada i ens trobaran amb l’esquena dreta. I ens volien amb la mirada baixa i ens trobaran mirant endavant”, va ressaltar. Va remarcar que estan “superconvençuts” que no van cometre cap delicte, per la qual cosa, en cas de ser inhabilitats, recorreran davant de la Justícia europea (el Tribunal d’Estrasburg). “Vam complir la nostra obligació de governants i vam defensar l’arrel de la democràcia: votar.

Els reptes polítics no haurien de tractar-se mai a través dels tribunals”, va al·legar. Suport del nacionalisme basc Així mateix, centenars de persones es van concentrar ahir a les tres capitals basques i a Pamplona per “solidaritzar-se amb el poble català” i denunciar que es traslladin “als tribunals les consultes ciutadanes”. Van participar-hi el president de l’Euzkadi Buru Batzarra (EBB) del PNB, Andoni Ortuzar, al costat del responsable del Gipuzko Buru Batzar (GBB), Joseba Egibar, i l’alcalde de la ciutat, Eneko Goia, així com el líder d’EH-Bildu, Arnaldo Otegi.

Milers de persones es manifesten davant del TSJC en suport a Ortega, Rigau i Mas.

Entrada al TSJCGeneralitat de Catalunya

Una vista de la concentració en suport a Mar, Ortega i Rigau.

Concentracio 9NM.L.

tracking