SEGRE

FRANÇA ESCÀNDOL

Fillon demana perdó per contractar familiars però continua de candidat

Admet que va ser un “error ètic” però no il·legal i carrega contra la premsa i els socialistes || Els sondejos el descarten com a competidor a l’Elisi al costat de Le Pen

L’exprimer ministre francès i candidat conservador a la Presidència, François Fillon.

L’exprimer ministre francès i candidat conservador a la Presidència, François Fillon.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) i la seua germana bavaresa, la Unió Cristianosocial (CSU) es van citar a Munic per discutir com derrotar a les urnes el Partit Socialdemòcrata (SPD), el seu actual soci a la coalició de govern. “Entrem a la campanya electoral junts”, va dir Horst Seehofer, líder de la CSU, en declaracions als mitjans de comunicació després de dos dies de reunió en què tots dos partits han provat de mitigar diferències.

La majoria dels sondejos vaticinen una victòria de Merkel, cosa que li permetria encadenar el seu quart mandat davant el candidat socialdemòcrata, Martin Schulz.

Fillon denuncia l’assetjament mediàtic i insinua que la filtració va venir del govern socialista

?

parís

El conservador François Fillon va mantenir ahir la candidatura a la presidència de França per a les eleccions de l’abril, malgrat les investigacions sobre frau que enfronta, i es va defensar atacant els seus principals rivals, la ultradretana Marine Le Pen i el socioliberal Emmanuel Macron.

En una roda de premsa celebrada al quarter general de la seua candidatura, al sud de París, Fillon es va explicar per primera vegada davant dels mitjans per l’escàndol que l’escatxiga pels suposats llocs de treball ficticis de la seua esposa, Penélope, i de dos dels seus fills, que va contractar amb diners públics com a assistents parlamentaris. Després de demanar perdó als francesos per un episodi que va considerar legal, encara que “un error” ètic, es va defensar durant gairebé una hora i va asseverar que ell és “únic candidat” de la dreta i va constatar que aquest assumpte li ha donat “més forces” per lluitar per la victòria a les presidencials, la primera volta de les quals se celebra el 23 d’abril.

“Des d’aquesta tarda mateix comença una nova campanya (...), no hi ha un pla B i cal estar units”, va manifestar l’aspirant, que va denunciar un assetjament mediàtic –“m’heu volgut assassinar políticament”– i va qüestionar l’actuació judicial, donant a entendre que les últimes filtracions sobre el seu procés tenen la complicitat del governant Partit Socialista.

Fins fa poc favorit –actualment és el tercer en la preferència dels francesos–, el primer ministre durant els anys 2007-2012 va sostenir la veracitat dels llocs de treball que va donar al Parlament a la seua dona durant quinze anys i als seus fills Marie i Charles durant uns dos anys, pels quals es van embossar entre 3.000 i 4.000 euros nets mensuals cadascun.

No obstant, i per primera vegada, va reconèixer que èticament era reprovable. “Va ser un error. Ho lamento profundament i presento les meues disculpes als francesos. Vaig actuar d’acord amb els costums” al Parlament, va assumir Fillon, que va mantenir que tot el que va fer va ser “legal”.

El centrista François Bayrou va reclamar diumenge a Fillon que es retiri de la campanya a la Presidència de França, assegurant que “no té cap altra opció”. Tanmateix, l’exprimer ministre francès Alain Juppé va tornar a descartar que substituirà Fillon com a candidat conservador a la Presidència del país.

Segons les últimes enquestes, la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, i l’exministre d’Economia Emmanuel Macron es disputarien la Presidència de França a la segona volta electoral que se celebrarà el 7 de maig, que confirma la caiguda del teòric favorit, François Fillon.

Els partits conservadors donen suport a Angela MerkelEls principals partits conservadors d’Alemanya van acordar ahir que l’actual cancellera, Angela Merkel, sigui la seua candidata per a les eleccions federals que se celebraran el proper 24 de setembre, per a les quals la líder europea parteix com a favorita.

tracking