SEGRE

PANORAMA

“La democràcia espanyola ha emmalaltit”

Puigdemont, en una de les seues intervencions més dures al Parlament, arremet contra el Govern de Rajoy || L’oposició insisteix que la “desobediència” no és legal i demana eleccions

Una urna de cartró va ocupar l’escó buit de Rigau, al costat de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Batalla.

Una urna de cartró va ocupar l’escó buit de Rigau, al costat de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Batalla.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir al Parlament que la democràcia espanyola “ha emmalaltit”, en una dura intervenció en la qual va fer un al·legat a favor de la consulta sobiranista del 9-N, que va qualificar d’“edificant i sana”.

En el ple d’ahir al Parlament, en paral·lel al judici per la consulta sobiranista del 9-N del 2014, es va viure una de les sessions més intenses de la legislatura. Puigdemont, en una de les seues intervencions més dures com a president, va voler deixar constància de la seua indignació perquè s’estigui jutjant els “responsables polítics que van permetre” el 9-N, en al·lusió a Artur Mas, Joana Ortega i la diputada de Junts pel Sí Irene Rigau, a l’escó buit de la qual hi havia una simbòlica urna de cartró (vegeu el desglossament).

“Una democràcia que envia a judici els responsables polítics d’una jornada tan edificant i sana com la del 9-N, una jornada que crea un profund i noble sentit de ciutadania, és una democràcia que ha emmalaltit”, va dir.

Puigdemont va advertir al president del Govern, Mariano Rajoy, que si es veu “capaç de ser interlocutor” entre el president dels EUA, Donald Trump, i Amèrica Llatina, Europa, el Nord de l’Àfrica i l’Orient Mitjà, “hauria de ser encara més capaç de ser interlocutor actiu amb Catalunya”.

Per la seua part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va retreure al sobiranisme que només “tregui pit” al Parlament sobre una possible desobediència al Tribunal Constitucional, però no en el judici del 9-N, i va convidar Puigdemont a convocar eleccions aquest any. “Deixarà de ser president i no haurà parlat de cap altra cosa que no sigui el monotema”, va advertir. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va subratllar que el judici del 9-N “és un espectacle no desitjat, però es jutja Mas per desobeir el Constitucional, no per les seues idees”. A més va afegir: “Si no es troba alternativa a la desobediència o la il·legalitat, acabi amb aquesta legislatura estèril i convoqui eleccions.” El president del grup parlamentari del PP català, Xavier García Albiol, va acusar Puigdemont de tenir “fòbia” al diàleg i de “provocar” el Govern de l’Estat al culpar-lo de la falta de vies de comunicació.

El president de Sí que es Pot, Lluís Rabell, va criticar l’estratègia de la defensa en el judici del 9-N ja que va criticar que busqui arguments legals per demostrar la seua innocència en comptes d’acceptar que va desobeir.

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va donar per fet que el referèndum que preveu convocar aquest any el Govern “no serà legal” i va animar els comuns a afegir-se a la “desobediència”. Posteriorment, el diputat de la CUP Benet Salellas, que fa un any es va vantar d’haver enviat Mas a la “paperera de la història” al frustrar la seua investidura, va enviar una “abraçada fraternal” als tres encausats pel 9-N, “des de la distància ideològica”.

Per la seua part, la portaveu del Govern, Neus Munté, va respondre a Anna Gabriel que la consulta “es farà amb garanties jurídiques i democràtiques”.

En un altre ordre de coses, segons l’agència de qualificació Moody’s, un default (impagament) de Catalunya podria interpretar-se als mercats com un default d’Espanya, en relació amb les tensions polítiques.

El ple també va començar abordant el judici perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va parlar-ne al demanar la paraula malgrat no estar previst en l’ordre del dia, una cosa a què té dret com a president.

tracking