SEGRE

PANORAMA

Podem, entre la crisi i el futur

Iglesias i Errejón presenten els seus projectes per separat en una assemblea que comença amb crits dels assistents reclamant unitat || Avui es revela quines tesis guanyen i les primeres conseqüències

Pablo Iglesias i Íñigo Errejón ahir en el Congrés de Podem en una abraçada poc afectuosa.

Pablo Iglesias i Íñigo Errejón ahir en el Congrés de Podem en una abraçada poc afectuosa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La II Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre va començar ahir amb crits d’unitat dels assistents que no van aconseguir apaivagar les diferències entre pablistes i errejonistes.

El primer a marcar distàncies va ser Pablo Iglesias, que durant la defensa del seu document polític va criticar la idea de transversalitat que propugna per a Podem el secretari Polític del partit, Íñigo Errejón. “La transversalitat no té a veure amb assemblar-se a Ciutadans o a Podem, té a veure amb assemblar-se a Espanya, a la gent que treballa per tirar endavant el país”, va proclamar. La tesi principal del seu projecte advoca perquè Podem no oblidi els seus orígens ni intenti assemblar-se als partits tradicionals i va acabar dient que en el seu projecte també caben Errejón i Urbán, dels anticapitalistes.

El discurs d’Iglesias no va agradar a l’equip d’Errejón al considerar que va actuar com un “secretari general de part” i no com al líder de tots, i per no haver fet balanç de la seua gestió ni haver plantejat quin és el seu projecte per a Espanya.

Errejón va ser l’encarregat de presentar el document polític del seu grup. En la seua intervenció va defensar la necessitat que després del congrés continuïn “junts i forts”, i va reivindicar la idea de construir un partit transversal, “sense etiquetes” i “que faci confiança”.

Els errejonistes aposten per “eixamplar” i “multiplicar” podem per “recuperar les institucions”, i defensen la tornada al “Podem original” davant el “gir ideològic” cap a l’esquerra del tauler que, segons el seu parer, defensa l’equip del secretari general, Pablo Iglesias.

Errejón va dedicar uns minuts també a criticar el PSOE i el Partit Popular. Als primers, els va retreure que combatin el populisme en comptes de la pobresa energètica.

“Aneu amb compte, no sigui que el pròxim congrés l’hagueu que fer en un centre penitenciari”, va advertir al PP.

Tant Echenique com l’anticapitalista Teresa Rodríguez, líder de Podem a Andalusia, van defensar que Iglesias i Errejon han de continuar formant part de Podem. “L’amor de veritat no es posa a prova”, va dir en aquest sentit Rodríguez.

La candidatura minoritària Podem en Equip va titllar de “penosa” la imatge d’enfrontament entre els dos líders aquestes últimes setmanes i va reclamar de forma vehement construir el projecte del partit “des de baix”.

Els ‘cercles’ demanen més veu per ser “l’essència” de PodemRepresentants dels cercles sectorials i territorials de Podem han reclamat ser més escoltats per part de l’Executiva i un nivell més gran de participació en l’organització política i han destacat que són “l’essència” de la formació morada. Aquests asseguren que són una “eina necessària per tal de fer una política diferent”.

tracking