SEGRE

CORRUPCIÓ CAS NÓOS

La infanta Cristina i Urdangarin coneixeran aquest migdia la sentència del ‘cas Nóos’

La condemna no serà definitiva perquè es podrà recórrer || Es jutja la trama creada per beneficiar amb fons públics entitats constituïdes pel marit de la germana del rei i Diego Torres

El Tribunal Superior de Justícia de Palma donarà a conèixer avui al migdia la sentència pel ‘cas Nóos’.

El Tribunal Superior de Justícia de Palma donarà a conèixer avui al migdia la sentència pel ‘cas Nóos’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Palma notificarà demà al migdia la sentència del cas Nóos, que determinarà si es condemna o s’absol la infanta Cristina, el seu marit, Iñaki Urdangarin, i les altres quinze persones acusades pel cas Nóos.

El judici va començar fa més d’un any i la decisió de les tres jutges encarregades del cas, Samantha Romero, Eleonor Moyà i Rocío Martín, no serà definitiva, ja que es podrà recórrer.

Són els diners que van percebre Urdangarin i el seu exsoci, que planejaven també defraudar Hisenda

Un diputat balear del PSOE va denunciar l’elevat cost d’un contracte adjudicat a Iñaki Urdangarin

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) va exonerar la jutge Samantha Romero de la resta dels seus assumptes perquè es dediqués a redactar aquesta sentència, que s’havia de presentar abans del pròxim 31 de març.

El Tribunal va anunciar ahir que la resolució serà traslladada a les parts a les 12.00 hores d’avui mitjançant el sistema telemàtic de comunicació judicial, Lexnet, i la sentència completa serà notificada a la seu de l’Audiència a Palma. Les condemnes que demanen les sis acusacions van des dels 107 anys que sumen les que reclama la Fiscalia Anticorrupció fins als 192 del sindicat Manos Limpias. La petició de condemna més alta és la d’aquest sindicat per a Urdangarin: 26 anys i 6 mesos de presó. L’advocat de l’exduc de Palma va assegurar que la infanta i el seu marit són a Ginebra “esperant a veure què passa”.

En el cas Nóos es jutja la presumpta trama ordida per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i el seu exsoci, Diego Torres, que van percebre uns 6 milions de diverses administracions públiques, així com el suposat pla posterior per defraudar Hisenda. Els acusats són disset, entre els quals destaquen Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina. També l’exsoci d’Urdangarin, Diego Torres, presumpte autor de delictes de prevaricació, frau, tràfic d’influències, malversació, contra Hisenda, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig, i l’expresident del Govern i del PP balear i exministre de Medi Ambient, Jaume Matas, acusat dels delictes de malversació (en concurs amb prevaricació i falsedat) i frau, presumptament comesos per contractar amb Nóos al marge de la legalitat.

Aquesta trama ha portat al banc dels acusats per primera vegada un membre de la família reial, Cristina de Borbó, germana del rei Felip VI. Recentment, aquest fet va provocar que el rei li retirés el títol de duquessa de Palma.

Amb l’anunci de la sentència del cas Nóos d’avui, es tancarà una trama destapada fa onze anys, quan el diputat socialista Antoni Diéguez va demanar explicacions per l’elevat cost d’un fòrum sobre turisme i esport organitzat per Iñaki Urdangarin per al Govern balear.

Diéguez, que en l’actualitat presideix el consell consultiu de les Balears, va comparèixer el 16 de febrer del 2006 per denunciar que l’Institut Nóos havia cobrat 1,2 milions d’euros per organitzar a Palma una trobada d’esportistes i gestors amb dos jornades de treball efectives i que l’entitat organitzadora, una associació sense ànim de lucre, va ser escollida a dit per l’aleshores president balear, Jaume Matas.

L’endemà, el conseller de Turisme i portaveu del Govern, Joan Flaquer, que després va ser imputat i exonerat de la causa judicial, va rebutjar les crítiques “absolutament demagògiques i sense fonament” i va negar qualsevol irregularitat. El 20 de juliol del 2010, el jutge d’instrucció número 3 de Palma, José Castro, va obrir una peça separada sobre l’Institut Nóos dins de la macrocausa coneguda com a cas Palma Arena.

A partir de llavors es va imputar Urgangarin i la infanta Cristina i, finalment, tots dos, al costat de quinze persones més, entre les quals es troba Diego Torres, l’exsoci d’Urdangarin, van ser jutjats el 2016, entre l’11 de gener i el 22 de juny, quan el procés va quedar vist per a sentència.

tracking