SEGRE

CORRUPCIÓ INVESTIGACIÓ

Els fiscals assenyalen Viloca com l’‘aconseguidor’ del 3%

L’agenda de l’extresorer de CDC revela reunions sistemàtiques amb constructores donants || Coincidint amb adjudicacions

Imatge d’arxiu de Jordi Pujol i la seua esposa, Marta Ferrusola.

Imatge d’arxiu de Jordi Pujol i la seua esposa, Marta Ferrusola.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els fiscals consideren que l’extresorer de CDC Andreu Viloca era l’aconseguidor de comissions il·legals per al partit, el conegut com el cas del 3%. L’anàlisi de l’agenda electrònica personal de Viloca ha revelat les “reunions sistemàtiques” que mantenia amb els empresaris que, suposadament, a canvi de les adjudicacions d’obres públiques donaven diners al partit camuflats com a donacions a la fundació afí Catdem, que ell mateix presidia.

Un escrit de la Fiscalia inclòs al sumari conclou que les donacions coincidien en el temps amb reunions entre els empresaris i Viloca, que feia “un especial i anòmal seguiment” de les adjudicacions i licitacions atorgades per entitats públiques governades per CDC a nivell local, provincial i autonòmic.

Viloca hauria intentat destruir dades de l’agenda personal abans de la detenció

Viloca era el “mediador/aconseguidor polític”, segons acaben els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda en un escrit del 2015 en el qual demanaven les detencions que després es van practicar, entre d’altres, de Viloca; el llavors director d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell; el també extresorer convergent Daniel Osácar i diversos empresaris. En l’escorcoll del despatx de Viloca, es va intervenir una targeta de visita de l’empresa Pisan amb el següent text: “Bon dia, Andreu. Et faig arribar els concursos als quals ens hem presentat i no hem tingut sort i en els quals aspirem a tenir-ne més. S’ha de quedar aviat.”

La Fiscalia afirma que és un requeriment d’un empleat d’aquesta empresa “perquè mediï en licitacions públiques a favor de l’empresa”. També es va confiscar al despatx una sèrie de documents que Viloca havia destruït en una trituradora de paper –onze dels quals van poder ser reconstruïts– i la Fiscalia creu que el llavors tresorer va intentar ocultar i/o destruir la seua agenda electrònica més enllà de l’any 2011.

Pujol va demanar eliminar dades de comptes a banca andorrana El president d’Andbank, Manel Cerqueda Donadeu, va declarar davant del jutge de l’Audiència Nacional José De la Mata que els Pujol van demanar que destruís la documentació sobre els seus comptes. Anys després de treure els comptes d’aquest banc, el mateix fill gran de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, va anar a veure’l per sol·licitar-li que s’abstinguessin d’enviar tota la informació que disposaven sobre dipòsits de la família en el cas que els fos reclamada per alguna querella judicial, va dir. Va assegurar que el banc s’hi va negar de forma rotunda.

Imatge d’arxiu de Jordi Pujol i la seua esposa, Marta Ferrusola.

Imatge d’arxiu de Jordi Pujol i la seua esposa, Marta Ferrusola.

tracking