SEGRE

EUA POLÍTICA

Trump enfurisma els francesos a l’assegurar que “París ja no és segura”

Hollande l’adverteix que no desafiï un país aliat || El president nord-americà contraprograma l’entrega dels Oscars amb la primera festa a la Casa Blanca

Imatge d’arxiu del president dels Estats Units, Donald Trump.

Imatge d’arxiu del president dels Estats Units, Donald Trump.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de França, François Hollande, va retreure ahir al seu homòleg nord-americà, Donald Trump, que menyspreés d’oïdes la seguretat de la capital francesa, París, i el va advertir que no efectuï ni el més mínim gest desafiador en contra d’un país aliat. En el discurs de divendres passat davant de la Conferència d’Acció Política Conservadora (CPAC), Trump va insistir que Europa segueix sota amenaça. Després de denunciar un suposat incident amb immigrants a Suècia, que es va demostrar fals, el president dels EUA va reiterar que “ningú para atenció” al que succeeix al vell continent, amb especial interès a París, on ja no van els seus amics.

Com a resposta, François Hollande va recordar que “el terrorisme existeix i l’hem de combatre junts” abans d’avisar que “mai és bo mostrar el més mínim gest de desafiament cap a un país aliat”. “Mai ho faria amb els EUA i demano al president dels Estats Units que no ho faci amb França”, va fer saber Hollande abans de recordar que a França “la gent no té accés a armes de foc, i en aquest país ningú dispara contra una multitud per la mera satisfacció de provocar una tragèdia”, va comentar.

Els demòcrates havien d’elegir nou líder amb la vista posada a les legislatives del 2018

D’altra banda, Trump exercirà, amb la seua esposa Melania, d’amfitrió del Ball de Governadors, la primera festa a la Casa Blanca, avui a la nit. La cita coincideix amb la gran gala dels Oscars, en una edició en la qual previsiblement grans estrelles de Hollywood expressaran dures crítiques al magnat i les seues polítiques (més informació a les pàgines 54 i 55).

Pérez, exsecretari de Treball i advocat de drets civils, va aconseguir 235 dels 445 vots dels compromissaris demòcrates reunits a Atlanta (Geòrgia) des de dijous per elegir el nou president del Comitè Nacional Demòcrata, una figura equivalent a la del secretari general dels partits europeus.

És fill d’immigrants dominicans, va ser membre del Govern de Barack Obama i és advocat especialitzat en drets civils.

Està considerat el candidat de l’aparell de la formació i comptava amb el suport declarat de l’exvicepresident Joe Biden o de l’exfiscal general Eric Holder.

S’enfrontava a Keith Ellison, que procedeix del Partit Demòcrat Agrari Laborista de Minnesota, la filial demòcrata en aquest estat i comptava amb el suport del senador Bernie Sanders, representant a l’ala més liberal i propera a l’activisme de la formació.

El vencedor haurà d’apuntalar el finançament i reorganització del Comitè Nacional Demòcrata.

Els demòcrates elegeixen un hispà com a presidentEls membres del Comitè Nacional Demòcrata (DNC) van elegir ahir com a líder l’hispà Tom Pérez, de l’ala més tradicional del partit i que va prometre reforçar l’estructura local demòcrata per vèncer els republicans i el president dels EUA, Donald Trump, en les pròximes eleccions.

tracking