SEGRE

POLÍTICA

Mas diu a Harvard que s'imagina Catalunya sent la Dinamarca de la Mediterrània

Durant un diàleg mantingut ahir a la nit amb l’exministre brasiler d'Afers Exteriors Roberto Mangabeira, en la Harvard Law School

Mas diu a Harvard que s’imagina Catalunya sent la Dinamarca de la Mediterrània

Mas diu a Harvard que s’imagina Catalunya sent la Dinamarca de la Mediterrània

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha dit a la Universitat d’Harvard (EUA) que s’imagina Catalunya "sent la Dinamarca de la Mediterrània", la qual cosa passaria per tenir feina de qualitat, atur baix, salaris alts, una economia oberta, un estat del benestar robust i sostenible i una democràcia de qualitat.

Durant un diàleg mantingut ahir a la nit amb l’exministre brasiler de Afers Exteriors Roberto Mangabeira, en la Harvard Law School, Mas va exposar les característiques que, segons ell, tindria un futur estat català dins de la Unió Europea i va dir que el projecte sobiranista passa per "incardinar" l’estat català en la Unió Europea i en les institucions internacionals.

"En les últimes dècades, Europa s’ha convertit en una gran estructura molt burocràtica i, per això, volem ajudar a canviar-la", va explicar Mas, segons ha informat avui la Generalitat, per afegir que la seua idea de la UE ideal hauria d’estar preocupada pels afers exteriors, la solidaritat, el comerç i la relació entre els països.

L’expresident català també va situar el Govern a afrontar el "repte democràtic de Catalunya", permetent que els catalans decideixin lliurement sobre el seu futur polític, "seria molt intel·ligent que l’Estat fes una proposta en positiu i la votéssim juntament amb la independència en referèndum".

Davant de més de 200 persones, segons ha informat avui la Generalitat, Mas va assegurar que el 80% dels catalans vol el referèndum i va afegir que la Constitució espanyola "permet la seua celebració per poder saber l’opinió de la gent".

Per això, va situar el Govern a permetre fer el referèndum, constatar el resultat i, si guanya la majoria a favor de la independència, acordar en una taula "els terminis de la creació del nou estat" i va assegurar que, de ser així, "aquest procés s’ha de caracteritzar per ser un win-win i on ningú no surt perjudicat".

També va dir que, en les eleccions del 27 de setembre de 2015, l’independentisme va assolir un 48 % dels vots i els partits contraris, un 39 %.

Va destacar que l’economia catalana és "molt diversificada", perquè Catalunya no és un país poderós, ni té recursos naturals i va ressaltar la col·laboració entre sectors com una de les diferències principals entre Catalunya i moltes regions d’Espanya i d’Europa, "no tenir un estat ens va portar a desenvolupar una xarxa d’institucions públiques juntament amb l’àmbit privat".

Mas va explicar que Catalunya representa el 19 % del PIB d’Espanya, el 25 % de les exportacions i el 28 % de les importacions.

tracking