SEGRE

ENTREVISTA POLÍTICA

«Defensar la independència és legítim, però no vulnerar la llei»

Considera que la “delicada” situació de Catalunya és “un dels principals problemes polítics de l’Estat”, aposta pel “diàleg” per resoldre’l i critica que no el practiquen ni la Generalitat ni el Govern del PP

«Defensar la independència és legítim, però no vulnerar la llei»

«Defensar la independència és legítim, però no vulnerar la llei»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’acord amb el PSOE liquida la crisi, però què hi guanya el PSC?

Hi guanyem tots. Els dos partits hem d’arribar a acords polítics. L’àmbit de decisió pròpia del PSC, el consell nacional, es manté, i n’hi ha un altre en què es prenen les decisions polítiques del comitè federal. No ha canviat substancialment. L’autonomia dels dos està garantida i queda plasmada la voluntat de regir-nos amb una relació de confiança.

Ha estat ben negociat per Miquel Iceta i Tere Cunillera?

És un bon acord. Fa poc vam viure un moment de tensió, una discrepància important, però la relació ha funcionat quaranta anys i el moment polític a Catalunya exigeix que ens entenguem més que mai i que la resta de socialistes d’Espanya es comprometin en la política catalana.

Precisament el que li falta al PSOE és unitat, després dels esdeveniments que van costar la secretaria general a Pedro Sánchez. El veu guanyador de les primàries? Tornaria a ser la seua mà dreta?

Quan ha governat el PSOE és quan més hem avançat i crec que hauria de tenir prou fortalesa per ser alternativa a un govern de dretes. El procés congressual encara no s’ha convocat i no sabem quantes candidatures hi haurà. Pedro Sánchez i Patxi López han fet el pas, però en pot haver més. Els candidats han de plantejar escenaris que facin més fàcil la recomposició. Ara les meues tasques estan concentrades en la coordinació del grup de diputats i senadors. Preservar una bona relació entre les dos formacions és prioritari i si per aconseguir-ho fa falta mantenir-se a certa distància en el procés de primàries, val la pena l’esforç.

Què li demanen als candidats des de Catalunya?

És important que el líder del PSOE sigui conscient que la situació delicada de Catalunya és un dels principals problemes polítics de l’Estat, per la qual cosa hi ha d’haver alternatives a la incompetència del govern del Partit Popular. I també tenim un govern a Catalunya que ha decidit vulnerar la legalitat. Els últims esdeveniments han estat un intent de modificació del reglament per tramitar per una via de lectura única una llei. És gravíssim, com que el Consell de Garanties Estatutàries estableixi la inconstitucionalitat d’una partida pressupostàries per celebrar un referèndum il·legal.

Paraules com les de Patxi López contra el sobiranisme no ajuden.

El problema no és ser sobiranista. És molt legítim defensar la independència, però no és gens legítim vulnerar la democràcia i la llei perquè aleshores es busca un sol objectiu: aconseguir la independència a qualsevol preu. Vulnerar l’estat de dret no és un preu que els socialistes estiguem disposats a pagar.

Vostès defensen una Catalunya en una Espanya federal.

Hi ha un desacord d’una part rellevant de la ciutadania de Catalunya amb la resta de l’Estat i les relacions no es poden mantenir com ara. Per resoldre aquest desencaixament hi ha la via del diàleg, per arribar a un nou pacte polític que passa per reformar la Constitució i el model que millor respostes dóna és el federal. Perquè combina un projecte comú i una garantia d’autogovern fort.

Però els governs de Catalunya i l’Estat espanyol no dialoguen.

El govern del Partit Popular no ha tingut voluntat de diàleg per immobilisme i poca consciència del problema, però tampoc per l’altra banda hi ha voluntat. Plantejar que faràs un referèndum tant sí com no, no mostra diàleg. Estàs intentant imposar una decisió.

No es va poder aconseguir un pacte PSOE i Ciutadans a l’Estat, però a Lleida els socialistes sí que en van aconseguir un per a la investidura de l’alcalde. Veu en Lleida un model?

El més important és per a què pactem i crec que Lleida és un bon exemple. L’alcalde té clar que vol treballar per als ciutadans i aconsegueix els acords que creu que millor poden servir per a aquest objectiu. El mateix plantejament vam tenir nosaltres quan vam intentar els acords per aconseguir el govern de l’Estat. I el futur passa pel mateix.

tracking