SEGRE

ALIATS POLÈMICA

Turquia anuncia represàlies contra Holanda per “feixista”

Després de prohibir l’entrada a autoritats turques per fer un míting || Els holandesos diuen que va ser impossible raonar-hi

Manifestació a Turquia ahir contra Holanda.

Manifestació a Turquia ahir contra Holanda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi diplomàtica entre Turquia i Holanda va arribar ahir a un punt d’inflexió. A tan sols tres dies de les eleccions parlamentàries a Holanda, en les quals el populista de dretes Geert Wilder és favorit, i tenint en compte el referèndum previst el proper 16 d’abril per decidir si Turquia es converteix en república presidencialista, la tensió als Països Baixos no sembla rebaixar-se. Les autoritats holandeses van impedir dissabte l’aterratge de l’avió del ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, a Rotterdam, on pretenia participar en un míting, igual que la seua companya de gabinet la ministra d’Assumptes Familiars, Fatma Betül Sayan Kaya, que es va traslladar per carretera des d’Alemanya fins a aquesta ciutat d’Holanda. Finalment, el cap de la diplomàcia turca es va traslladar a França i la ministra d’Assumptes Familiars, a la qual se li va prohibir entrar al consolat turc de Rotterdam, va ser escortada de matinada cap a Alemanya.

Holanda va al·legar raons de seguretat pública per prohibir els mítings polítics turcs, previstos al recinte del consolat turc a la ciutat portuària. Com a conseqüència d’aquests fets, Turquia va tornar a qualificar de “feixista” Holanda i va anunciar “represàlies” arran del conflicte diplomàtic, i la policia holandesa va haver de dispersar durant la matinada una multitud reunida davant del consolat turc, on va ser retingut el vehicle en el qual viatjava la ministra turca abans de ser expulsada. Ankara va reaccionar instant l’ambaixador holandès que “no torni durant un temps” del viatge en el qual es troba i va tancar al trànsit tots els accessos a les legacions diplomàtiques neerlandeses a Istanbul i Ankara.

Polèmica a pocs dies de les parlamentàries d’Holanda amb un populista de favorit

El president de Turquia, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, va qualificar Holanda de “república bananera” i va dir que el país europeu “pagarà un preu” per haver impedit un míting polític de dos ministres turcs a Rotterdam. Holanda, on viuen prop de 400.000 persones d’origen turc, celebra aquest dimecres eleccions.

tracking