SEGRE

Rutte guanya les eleccions a Holanda i derrota l'ultradretà Wilders

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El partit liberal VVD del primer ministre holandès, Mark Rutte, ha guanyat les eleccions generals celebrades dimecres a Holanda en aconseguir 32 escons, segons els resultats oficials amb més del 77 % dels vots escrutats.

El Partit Per la Llibertat (PVV) de l’ultradretà Geert Wilders ha obtingut 19 escons, empatat en la segona posició amb els democristians de la CDA i els centristes de D66.

Els resultats oficials desmenteixen l’apuntat en els últims mesos per diferents sondejos que situaven el PVV de Wilders com la força més votada.

Rutte, líder de la formació liberal de dretes VVD, perd nou escons, mentre que Wilders n’obté quatre més que els aconseguits en les anteriors eleccions.

Aquesta minva en els resultats, segons van explicar diversos analistes, és atribuïble a la impopularitat de les mesures d’austeritat imposades per Rutte en els últims anys.

Els grans perdedors d’aquestes eleccions són els laboristes del PvdA, que formen part de la coalició que governa en l’actualitat juntament amb el VVD, que es deixen fins 29 escons i es queden amb tan sols 9 diputats.

Els grans beneficiats d’aquestes eleccions són els verds de GroenLinks, un partit que fins hora tenia tan sols quatre diputats, però que en aquestes eleccions puja fins els 15.

El partit antiracista DENK entraria per primera vegada en el Parlament amb una representació de tres diputats.

Els líders de la majoria dels partits polítics van organitzar esdeveniments ahir a la nit per seguir els resultats electorals juntament amb els seus membres i seguidors.

Tanmateix, Wilders es va quedar tancat la major part de la nit a la seua oficina del Parlament a l’espera dels resultats oficials, i va sortir passades la 01.00 hora local (00.00 GMT) per reconèixer la seua derrota.

La participació ha augmentat bastant en aquests comicis, amb un 82 % davant el 74,6 % de les eleccions precedents.

Rutte va celebrar en un discurs a l’Haia haver derrotat al "populisme equivocat" de l’ultradretà Geert Wilders.

Un eufòric Rutte va mostrar el seu desig de "tornar a unir Holanda" i, amb referència a l’ultradretà i euròfob Geert Wilders, va assegurar que el país "continua sent proeuropeu".

"En una campanya, és inevitable que surtin a la llum les diferències, però ara és important unir de nou al país i formar un Govern estable per als propers quatre anys", va dir el primer ministre en la seua primera compareixença després de conèixer-se els sondejos a peu d’urna.

Wilders va reconèixer la seua derrota, encara que es va declarar "guanyador de quatre escons més" que en les passades eleccions.

El polític neerlandès va arribar a exigir "un lloc en la futura coalició" de Govern, si bé la majoria de partits han descartat durant la campanya incloure'l en un hipotètic Executiu.

"Això és una primavera patriòtica. Jo sóc un lluitador i no un populista. La nostra influència és gran", va afegir el líder del Partit de la Llibertat (PVV).

Va agregar que prefereix governar, però va assenyalar que està "disposat a fer una forta oposició" a Holanda.

La jornada electoral es va desenvolupar sense grans incidents, encara que alguns centres de votació van haver de recórrer a cabines addicionals davant de la gran afluència de votants.

El recompte dels vots en aquestes eleccions s’està duent a terme manualment a causa de la por de les autoritats a un intent de països tercers, en particular Rússia, d’influir en els resultats electorals.

El primer ministre d'Holanda, Mark Rutte

Rutte guanya les eleccions a Holanda i derrota l'ultradretà WildersEFE

tracking