SEGRE

FRANÇA TERRORISMEESCÒCIA POLÍTICA

L’agressor d’Orly havia consumit alcohol i drogues

La investigació prova d’aclarir si va actuar amb motivacions jihadistes || Va dir al seu pare que havia “fet una ximpleria”

Policies ahir en el simulacre d’atemptat al Tàmesi.

Policies ahir en el simulacre d’atemptat al Tàmesi.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigació sobre l’agressor d’Orly, abatut dissabte a l’esmentat aeroport parisenc després d’haver pres l’arma a una militar que patrullava a la terminal, va agafar ahir una direcció diferent al revelar-se a l’autòpsia que havia consumit cànnabis, cocaïna i alcohol en les hores prèvies als fets. Fonts judicials van indicar que el cos de Ziyed Ben Belgacem contenia restes d’aquests dos estupefaents a banda de 0,93 grams d’alcohol per litre de sang, una quantitat conseqüent. La investigació ja havia pogut determinar que l’individu havia estat fins a altes hores de la matinada de dissabte en un bar de Vitry, al qual va tornar poc temps després de disparar contra una agent després d’un control de policia per motius encara desconeguts. A més, en el registre del seu domicili de Garges-lès-Gonesse els agents havien trobat una petita quantitat de cocaïna. Després de disparar contra l’agent i fugir al volant del seu cotxe, Belgacem va acabar a l’aeroport d’Orly, on va agredir una militar a la qual va acabar prenent la metralleta, abans de ser abatut per dos dels seus companys de patrulla. El fiscal de París, François Molins, va destacar la determinació amb què va actuar Ben Belgacem, de 39 anys, que estava fitxat per assumptes de delinqüència menor. La investigació se centra també en el seu entorn. De fet, el seu pare, el seu germà i un cosí van ser arrestats per ser interrogats després de l’incident, però els tres van ser alliberats sense càrrecs. L’agressor va trucar al seu pare i al seu germà després de disparar a l’agent per dir-los que havia comès “una ximpleria”. “El meu fill no ha sigut mai un terrorista”, va assenyalar el seu pare al sortir de comissaria i va afegir que Belgacem li va demanar perdó per haver disparat a l’agent.

londres

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va instar ahir la primera ministra britànica, Theresa May, a proposar una data per al referèndum d’independència escocès que defensa el Partit Nacionalista Escocès (SNP) de Sturgeon. A més, els nacionalistes acceptarien que la votació fos poc després del Brexit. Sturgeon va plantejar dissabte durant el seu discurs davant del congrés de l’SNP celebrat a Aberdeen que el referèndum se celebri entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019, és a dir, abans que es materialitzi el Brexit, però May havia respost a les demandes de consulta amb un “ara no és el moment”.

Davant de la pregunta de si seria raonable que la votació fos el 2021, Sturgeon va respondre que llavors hauria passat massa temps des de la sortida del Regne Unit de la UE, prevista per al març del 2019, la qual cosa provocaria divergències en àmbits com el normatiu. “Seria més difícil per a Escòcia anar per un camí diferent, però si ens diu que seria a la primavera del 2019 o potser una mica més tard, crec que hi hauria espai per debatre-ho”, va apuntar.

Segons una enquesta de The Sunday Times, un 44 per cent dels escocesos dóna suport a la independència, mentre que un 56 per cent vol seguir dins del Regne Unit. A més, revela que el 51 per cent no vol un referèndum.

Simulacre d’atac terrorista al riu TàmesiMés de 200 agents de la policia metropolitana de Londres van participar ahir en l’assaig d’una operació antiterrorista en la qual van simular un atac contra un vaixell de passatgers al riu Tàmesi. Els serveis secrets britànics han avortat fins a tretze potencials atacs terroristes en menys de quatre anys.

tracking